Arafat közbelépett: karantén alatt marad Temesvár és környéke

Szombaton a közegészségügyi igazgatóság a nyitás mellett döntött, pedig a fertőzöttségi ráta az egekben van. A belügyminisztérium felülbírálta a megyei döntést.

Hirdetés

A járványügyi stratégiai kommunikációs csoport (GSU) vasárnap esti közlése szerint mégsem szüntetik meg a karanténintézkedéseket Temesváron és a környező településeken, annak ellenére, hogy megyei szinten eről született döntés.

A rendeletet a belügyminisztérium sürgősségi helyzeteket kezelő igazgatóságának vezetője hozta meg, aki nem más, mint Raed Arafat államtitkár. A döntés az egészségügyi minisztérium vezetésével való egyeztetés nyomán született.

A 14 napja tartó karanténállapot 72 órás meghosszabbítása Temesváron kívül Mosnicatelepre (Moşniţa Nouă), Győrödre (Ghiroda) Gyüregre (Giroc) és Újszentesre (Dumbrăviţa) vonatkozik.

Az intézkedés vasárnap éjfélkor lép életbe.

A megyeszékhelyen és a négy másik településen igen magas a fertőzöttségi ráta:

Temesváron 8,19 ezrelék, Mosnicatelepen 11,45 ezrelék, Újszentesen 6,85 ezrelék, Győrödön 7,47 ezrelék, Gyüregen pedig 9,99 ezrelék.

Hirdetés

A megyei vészhelyzeti bizottság (CJSU) szombati ülésén nem kapott kétharmados többséget az a javaslat, amely meghosszabbította volna a karanténhelyzetet Temesváron, Gyüregen és Újszentesen, ezért vasárnap éjféltől feloldották volna a vesztegzárat. Az ülésen a megyei közegészségügyi hivatal (DSP) azt javasolta, hogy Mosnicatelepen és Győrödön oldják fel a karantént.

A vasárnap esti rendelet mindkét helyi döntést felülbírálja.

Temesvár polgármestere, Dominic Fritz arra panaszkodott szombat este, hogy a CJSU ülése puszta színjáték volt. Azzal vádolta a megyei DSP-t, hogy politikai alapon javasolja az intézkedéseit: az USR-Plus- és PSD-polgármesterek településeit lezárná, a PNL-s vezetéső településeken pedig megszüntetné a karantént.

Hirdetés