A Vulcan Centaur hordozórakéta a floridai Cape Canaveral kilövőbázis 41-es indítóállásán (Fotó: ULA)

Műszaki okok miatt késik az erdélyi értéktárat is a Holdra vivő Peregrine űrhajó indulása

Eredetileg május 4-én lett volna a start, most ez legkorábban június-júliusban lehetséges.

Hirdetés

Korábban írtuk, hogy május 4-ére tervezték az amerikai Astrobotic cég Peregrine elnevezésű holdszondájának indítását egy Vulcan Centaur hordozórakétával. A szonda fedélzetén van a magyarországi Puli Space Technologies Téridő Plakettje is, egy alumíniumlemez, amelynek felületére rávésték az erdélyi értéktárat is, amelyet a Főtér az olvasók segítéségével állított össze.

A Peregrine elindítását Floridából tervezte a két nagy amerikai repülőipari óriás, a Lockheed Martin űrrepüléssel foglalkozó részlege és a Boeing Defense, Space & Security alkotta konzorcium, a United Launch Alliance (ULA), amely a Vulcan Centaur hordozórakétát gyártotta.

A Vulcant közben a Cape Canaveral kilövőbázisra szállították és összeszerelték, nemrég azonban közbejött egy műszaki probléma, ami miatt az indítást későbbre halasztották.

Az ULA egy Vulcan Centaur rakétát tesztelt a NASA alabamai Huntsville-ben működő Marshall űrrepülési központjában, amikor a rakéta felső fokozatánál robbanás történt. Az egységet éppen hidrogénnel töltötték fel egy nyomáspróbára, amikor szivárgás miatt a felső fokozat körül felgyűlt és látványosan berobbant a hidrogén.

A baleset nyilván nem az első repülésére készülő Vulcan Centaurt érte, de a történteket ki kell vizsgálni, így a május 4-i kilövési időpont csúszik. Egyelőre nem tudják megmondani, hogy az incidenst a Vulcan, vagy a tesztberendezés meghibásodása okozta.

Tory Bruno, az ULA vezérigazgatója szerint legkorábban júniusban vagy júliusban indulhat útnak a Vulcan, szerinte ez a baleset nem fogja hátráltatni a Vulcan Centaur-programot.

Ennek a programnak tétje igen magas az ULA számára, a NASA ugyanis azt tervezi, hogy ezt a típusú hordozórakétát is használni fogja jövőbeli küldetéseihez és az Amazon is leszerződött velük 38 Vulcan-indításra távközlési műholdjainak pályára állításához a Kuiper Project keretében.

Hirdetés

A tervek szerint a 62 méter magas, 7,7 tonna hasznos terhet geostacionárius pályára állítani képes Vulcan rakéta az ULA eddig leginkább használt hordozórakétáit, az Atlas V-t és a Delta IV-et váltaná le a jövőben. A rakétát két, metán és folyékony oxigén keverékével működő BE-4 hajtómű mozgatja, gyártójuk a Blue Origin, amely az Amazon-főnök Jeff Bezos légi- és űrközlekedési cége.

Első űrbeli útján a Vulcan fedélzetén a pittsburghi Astrobotic cég Peregrine holdszondája is ott lesz. Ez a kis űrhajó a tervek szerint leszáll a Holdra, vele együtt pedig a magyarországi Puli Space Technologies által kitalált és megvalósított Téridő Plakett is eljut a Hold felszínére.

A Téridő Plaketten pedig szerepel a Puli Space és a Főtér közös projektje is, egy erdélyi értéktár, amelyet a Vigyük Erdélyt a Holdra kampányunk keretében állítottunk össze az olvasóink segítségével. Vagyis felkértük olvasóinkat, szavazataikkal válasszanak ki olyan erdélyi értékeket a kultúra, a tudomány, az épített örökség területéről, amelyeknek rövid leírása rákerült erre a plakettre, amelyet a Peregrine elvisz a Holdra. Az így összeállt, 23 tételes erdélyi értéktárban ott van például Bartók Béla, Erőss Zsolt, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport, Bölöni László, a Szent Anna-tó, de Bethlen Gábor, a vajdahunyadi vár és a kürtőskalács is.

Ezen a linken elmagyarázzuk, hogy mi az a Vigyük Erdélyt a Holdra! projekt.

Itt megnézheti a Holdjegyzeteket, azoknak az erdélyi értékeknek a rövid leírását, amelyek felkerültek a Téridő Plakettre.

Interjúnk Pacher Tiborral, a Puli Space Technologies alapítójával ide kattintva olvasható el.

Hirdetés