Az Astrobotic csapata, háttérben a Peregrine. Fotó: astrobotic.com

Egyre közelebb van a pillanat, amikor az Önök szavazataival összeállított erdélyi értéktár elindul a Holdra

Nemsokára elindul a Cape Canaveral kilövőközpontba a sikeresen tesztelt Peregrine holdszonda, fedélzetén többek között az erdélyi értékekkel.

Hirdetés

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt indítottuk Vigyük Erdélyt a Holdra! című kampányunkat a magyarországi Puli Space Technologies űrkutatási céggel közösen. A kampány keretében arra kértük Önöket, kedves olvasóink, hogy szavazataikkal válasszák ki, milyen erdélyi értékek rövid leírása kerüljön fel a Téridő Plakettre. Ez egy kerámiatábla, amelyre kicsinyítve rávésték többek között az erdélyi értéktárat, és amelynek eredeti példányát a halstatti sóbánya mélyén helyezik el Az emberiség emlékezete (Memory of Mankind) címet viselő kezdeményezés részeként.

A plakettről a Puli Space készített egy alumínium másolatot, ez az amerikai Astrobotic cég Peregrine nevű holdszondájának fedélzetére került – egy sor tudományos kutatóberendezés mellett – és a tervek szerint idén elindul a Holdra.

A pittsburghi cég űrszondája az eredeti menetrend szerint 2021-ben indult volna útnak, de a koronavírus-járvány okozta gyártási, szállítási és egyéb fennakadások miatt többször is halasztani kellett a startot.

A Peregrine hordozórakétáját az United Launch Alliance (ULA) gyártotta, a Vulcan Centaur nevű rakéta időközben elkészült, és pár nappal ezelőtt érkezett meg Floridába, a Cape Canaveral indítóbázisra, ahol elkezdődött a fokozatok összeszerelése.

A projekttel kapcsolatos legfrissebb hírről az Astrobotic és a Puli Space Technologies számolt be: a Peregrine tavaly novemberben kezdődött műszaki tesztsorozata probléma nélkül lezárult, a holdi leszállóegység pedig sikeresen teljesítette az úgynevezett repülési átvételi kampányt. A tesztek során azt vizsgálták, elviseli-e a Peregrine a kilövés hatalmas igénybevételét, továbbá képes-e a világűr extrém hőmérsékleti körülményei között és a vákuumban is működni.

A Peregrine jelenleg Pittsburghben van, az Astrobotic székhelyén. A cég arra vár, hogy az ULA mikor jelzi: kész fogadni a holdi leszállóegységet, hogy összeszereljék a hordozórakétával.

A jelenlegi menetrend szerint a Peregrine a Vulcan Centaur fedélzetén az idei eső negyedévben megkezdi útját a Hold felé.

Mi ez a holdprojekt?

A Vigyük Erdélyt a Holdra kampány lényege az volt, hogy a Főtér olvasói választhatták ki azokat az erdélyi értékeket (személyiségeket, intézményeket, történelmi és kulturális örökségünk fontos elemeit), amelyeket egy időkapszulába zárva, egy amerikai űrszonda fedélzetén elküldhetünk a Holdra.

Partnerünk a projektben a Puli Space Technologies nevű magyarországi űrkutatási cég, amely a maga során szintén egy nagyobb, Az emberiség emlékezete (Memory of Mankind) címet viselő kezdeményezés részeként készíttette el, részben közösségi finanszírozásból, azt a bizonyos Téridő Plakettet, amelyre a magyarság több csúcsteljesítménye is felkerült – az Aranycsapattól Weöres Sándor életművén át Erdély, a Partium és Bánság értéktáráig.

Maga az időkapszula, vagyis a Téridő Plakett tulajdonképpen egy kerámiatábla, amelynek eredeti példányát a hallstatti sóbányában helyezik el, alumíniumból készült másolatát pedig az amerikai Astrobotic cég Holdra induló, Peregrine nevű űrszondájának fedélzetén.

Az olvasói szavazatok eredményeként végül huszonhárom erdélyi kötődésű elem került az időkapszulára: a lista élén Bartók Béla, Erőss Zsolt és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport végzett. A listán szereplő értékekről rövid ismertető szövegeket, ún. holdjegyzeteket készítettünk – ezeket erre a linkre kattintva olvashatja el.

Hirdetés