Illusztráció: Unsplash.com

Hírmix szombaton: Több tonna drogalapanyagot találtak Kolozs megyében. A település, ahol igen egyszerű lesz a választás

Az egészségügyi miniszter pedig arra figyelmeztet, hogy a kanyaró továbbra is itt van, és nem csak a gyerekeket, hanem a betegségen át nem esett felnőtteket is be kellene oltani.

Hirdetés

Van egy település, ahol egyetlen polgármesterjelölt és egyetlen párt indul a választásokon

Az önkormányzati választásokon általában négy-öt-hat párt indít polgármesterjelölteket, akiknek még a független jelöltekkel is meg kell harcolniuk a választópolgárok szavazataiért.

Nem így az Olt megyei Voineasa községben. A mintegy kétezer lakosú olténiai településen ugyanis egyetlen jelölt, mégpedig a jelenleg is hivatalban levő polgármester iratkozott be a választási „versenybe” – írta az Adevărul.

Liviu Anuța így különösebb izgalom nélkül vág neki a választásoknak, amelyek után elkezdheti a harmadik polgármesteri mandátumát. Mi több, pártja, a PSD az egyetlen, amely tanácsoslistát állított a községben, így Voineasán a következő négy évben igen gördülékenyen zajlanak majd a tanácsülések, mert az összes tanácsos és a polgármester is szociáldemokrata.

„Ez van, mit tehetnék, ha nem jelentkeztek (…) Ha az emberek minket szeretnek, mit mondhatnánk? (…) Ha Isten is így akarta?” – kommentálta Liviu Anuța az egyedülálló helyzetet, amely a megyei választási iroda figyelmét is felkeltette: odatelefonáltak a községházára, hogy meggyőződjenek, valóban egyetlen polgármester jelölt van-e.

A megyében van még egy település, Spineni, ahol egyetlen polgármesterjelölt van, szintén a PSD színeiben. De itt legalább két párt, a PNL és a PSD verseng a helyi tanácsosi mandátumokért. Egy másik Olt megyei településen, Baldovinești-en a polgármester 28 éve van hivatalban, mert mindig újraválasztják. Korábban akadt kihívója, de idén már senki nem kíván megmérkőzni vele a polgármesteri tisztségért.

Elképesztő mennyiségű drogalapanyagot talált a rendőrség Kolozs megyében, ahol egy kiterjedt bűnbandát lepleztek le

Négy tonna kábítószer-alapanyagot, testépítők által illegálisan használt izomfejlesztő szteroidokat, terjesztéshez használatos dobozokat, tégelyeket, fecskendőket, csomagoló és címkéző gépeket, mérlegeket, gyógyszeripari eszközöket és egy teljesen felszerelt droggyártó laboratóriumot talált a rendőrség és a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei Kolozs megyében.

A hét végén több házkutatást is tartottak és a droggyártásra alkalmas anyagok és eszközök mellett lefoglaltak jelentős mennyiségű készpénzt, luxusórákat, autókat, és őrizetbe vettek, később pedig előzetes letartóztatásba helyeztek 12 személyt is.

A hálózat összehangolt és kiterjedt tevékenységet folytatott: Kínából és Indiából rendelték az illegális alapanyagokat, legyártották és futárok segítségével terjesztették a kábítószereket és mindenféle pénzmosó bankügyletekkel a begyűlt pénzösszegeket is kezelték.

Az vizsgálat során kiderült, hogy a hálózat közel 30 ezer csomagot küldött szét az országba a megrendelőknek, de több száz ilyen küldemény ment más országokba is. A hálózat három tagja decemberben 50 kilogramm dizájnerdrogot szállított Magyarországról Kolozsvárra, ezt a szállítmányt még akkor leleplezte a rendőrség.

A bűnbanda összesen 2,1 millió eurót használt fel a pénzmosási akciókban.

Rafila: Romániában továbbra is kanyarójárvány van, oltással lehet védekezni ellene

A kanyaró felnőttkorban jóval súlyosabb, mint a gyerekeknél, ezért nem csak a kicsiket kell beoltani a betegség ellen, hanem azokat a felnőtteket is, akik gyermekkorukban nem kapták meg az oltást – mondta szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A kanyaró az Európai Unió egész területén jelen van, de a járvány Romániában valószínűleg jobban terjed – mondta a miniszter –, mivel több megyében fertőzési gócpontok alakulnak ki az alacsony átoltottságú közösségekben.

Hirdetés

„Bátorítjuk a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket, kérhetik az oltást a családorvosnál. Beoltathatják magukat azok a felnőttek is, akik nem estek át a betegségen, mivel a felnőttek és serdülőkorúak esetében jóval agresszívebb a kórlefolyás, akár halált is okozhat” – mondta szombaton Rafila.

A statisztikák szerint 2023 elejétől 2024. április végéig 13 985 kanyarós esetet regisztráltak, 15-en meghaltak a betegségben. A leggyakoribb a megbetegedés az 1-4 éves korosztályban. Idén jelentősen megugrott a kanyarós esetek száma, ugyanis 2023-ban egész évben 2805 esetet regisztráltak, ez a szám az idei év elejétől közel 14 ezerre ugrott.

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés