Fotó forrása: astrobotic.com

Az űrszonda, amely Erdélyt viszi a Holdra, karnyújtásnyira került az indulástól

A holdjegyzeteket tartalmazó tábla már a Peregrine fedélzetén van.

Hirdetés

Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy 2021 elején, a Puli Space Technologies nevű magyarországi űrkutatási céggel közösen, nagyszabású kampányt indítottunk, Vigyük Erdélyt a Holdra! címmel, melynek célja egy „erdélyi értéktár” összeállítása volt – a Főtér-olvasók szavazatai alapján kiválasztott értékeket pedig egy Téridő Plakett névre keresztelt időkapszulába zárva, egy amerikai űrszonda fedélzetén juttatnánk el égi kísérőnkre.

Az amerikai Astrobotic cég Peregrine nevű szondájának tavalyra tervezett indítása különböző okokból – és nem függetlenül a koronavírus-járvány okozta nehézségektől – a tervezettnél tovább csúszott.

Ezúttal viszont jó hírekről számolhatunk be:

úgy tűnik, a Peregrine tényleg karnyújtásnyira került a kilövéstől.

A Téridő Plakett még idén februárban felkerült az űrhajó fedélzetére. Mutatjuk is:

A legfrissebb hír pedig az, hogy a Peregrine tegnap az Astrobotic cég pittsburgh-i székhelyéről elindult a végső műszaki teszt helyszínére – amennyiben a tesztsorozat sikerrel jár, tovább mehet az indítóálláshoz, vagyis kilövésre kész állapotban lesz. Annál is inkább, mert elkészült a Vulcan Centaur nevű hordozórakéta hajtóműve is:

Hirdetés

Pacher Tibor, a Puli vezetője szerint ezzel elhárultak az akadályok az űrszonda indítása előtt, minden esély megvan rá, hogy a Peregrine a jövő év első negyedében megkezdje útját a Hold felé – Erdély emlékezetével a fedélzetén.

Mi ez a holdprojekt?

A Vigyük Erdélyt a Holdra kampány lényege az volt, hogy a Főtér olvasói választhatták ki azokat az erdélyi értékeket (személyiségeket, intézményeket, történelmi és kulturális örökségünk fontos elemeit), amelyeket egy időkapszulába zárva, egy amerikai űrszonda fedélzetén elküldhetünk a Holdra.

Partnerünk a projektben a Puli Space Technologies nevű magyarországi űrkutatási cég, amely a maga során szintén egy nagyobb, Az emberiség emlékezete (Memory of Mankind) címet viselő kezdeményezés részeként készíttette el, részben közösségi finanszírozásból, azt a bizonyos Téridő Plakettet, amelyre a magyarság több csúcsteljesítménye is felkerült – az Aranycsapattól Weöres Sándor életművén át Erdély, a Partium és Bánság értéktáráig.

Maga az időkapszula, vagyis a Téridő Plakett tulajdonképpen egy kerámiatábla, amelynek eredeti példányát a hallstatti sóbányában helyezik el, alumíniumból készült másolatát pedig az amerikai Astrobotic cég Holdra induló, Peregrine nevű űrszondájának fedélzetén.

Az olvasói szavazatok eredményeként végül huszonhárom erdélyi kötődésű elem került az időkapszulára: a lista élén Bartók Béla, Erőss Zsolt és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport végzett. A listán szereplő értékekről rövid ismertető szövegeket, ún. holdjegyzeteket készítettünk – ezeket erre a linkre kattintva olvashatja el.

Hirdetés