Kép forrása: ISU Cluj

Koppándnál törte rommá Ferrari 296 GTB-jét a tordai alvilág ismert alakja 

Egymillió eurós kár alatt kiválthatják a börtönbüntetést az adócsalók, ha egy hónapon belül kifizetik a 15 százalékkal megnövelt adóhátralékukat a kamatokkal együtt. Nincs ellenjelöltje egy Fehér megyei település polgármesterének.  

Hirdetés

A kár értéke 334 ezer euró 

Két férfi sérült meg könnyebben abban balesetben, amely csütörtök délután történt Koppándnál. Rendőrségi források szerint a sofőr megcsúszott a vizes úton, és az E60-as országút sávjait elválasztó betonfalba csapódott.  

Az autó helyrehozhatatlanul megrongálódott, mivel az alváz is megsérült. A sofőr és az utasa a kirobbanó légzsákoknak köszönhetik, hogy karcolásokkal megúszták a balesetet. A híradások eleinte diszkrét milliomosként hivatkoztak a sportautó tulajdonosára, akiről később kiderült, hogy nem más, mint a tordai alvilági élet hírhedt figurája, Adi Pușcaș.  

A helyszínen készült fotók alapján az látszik, hogy a szóban forgó autó egy Ferrari 296 GTB. A 7,6 mp alatt 200-ra gyorsuló V6-os gép a Maranello-i gyártó első plug-in hibrid sportautója, amely kizárólag hátsókerékhajtású, és összesen 830 lóerős teljesítményre képes.  

Az ára újonnan 334 ezer euró, de ha valakinek nagyon szüksége lenne rá, és nem tud hirtelen ennyi készpénzt összekaparni, találtunk egy valamivel olcsóbbat a legnagyobb hazai használtautó-adatbázisban. A 2023-ban gyártott, alig 4600 kilométert futott szupersportautó ára 321 300 euró.  

Adi Pușcașnak pedig nincs amiért főjön a feje, hisz duplán szerencsésnek mondhatja magát: karcolásokkal megúszta a balesetet, és mivel casco biztosítása volt a járműre, a biztosító máris tárcsázhatja az olaszországi számot. 

Egymillió eurós kár alatt kiválthatják a börtönbüntetést az adócsalók 

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis az adócsalás megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt, amelyet a kormánypártok vezetői, Marcel Ciolacu (PSD) és Nicolae Ciucă (PNL) terjesztettek be a parlamentbe 2023 decemberében.  

Az adócsalás egyes formáinak büntethetőségét megszüntető jogszabály egyik előírása értelmében nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót, és az elkövetője a 15 százalékkal megnövelt adóhátralékát a kamatokkal és büntetőkamatokkal együtt a bűncselekmény megállapítását követő 30 napon belül kifizeti.  

Egy másik előírás szerint megfelezhető az adócsalásért kiszabott börtönbüntetés, ha az elkövető az első bírósági tárgyalásig teljes mértékben megtéríti a költségvetésnek okozott kárt. Ha pedig a kár nem haladja meg az egymillió eurót, az ítélet szabadságvesztés helyett pénzbüntetés is lehet.  

A jogalkotói szándék egyértelmű: jobb szabadlábon hagyni tíz adócsalót, akik kamatostól megtérítik az általuk okozott anyagi károkat, mint rács mögött dugni őket, és kockáztatni azt, hogy a börtönbüntetés lejárta után tovább dúskáljanak az illegálisan szerzett anyagai javakban, míg az állam bottal ütheti az elsikkasztott összegeket.  

A törvénytervezetet megtámadták az alkotmánybíróságon az USR és a Jobboldal Ereje képviselői, mondván, bátorítja a törvényszegést, az adócsalók megmenekülnek a büntetőjogi felelősségre vonástól, ha fizetnek.  

Nicolae Ciucă PNL-elnök szerint számos esetben előfordult, hogy a büntetés végrehajtása nem járt együtt a bűncselekmények által okozott károk orvoslásával, ezért az egymillió euróig terjedő kártérítés, a 15 százalékkal megnövelt adóhátralék, valamint a büntetőkamatok törlesztésének lehetősége sokkal nagyobb potenciállal bír e tekintetben.  

A Facebookon közzétett bejegyzésében a politikus hangsúlyozta: a törvény hatályba lépésével Románia új bírósági szakaszt nyit ezekben az ügyekben, a jogszabály megerősíti az állam képességét az adócsalás elleni küzdelemben. 

Hirdetés

A pártelnök emlékeztetett, hogy az adók és/vagy járulékok visszatartásának elmulasztása 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg az adókötelezettségek kijátszásáért 10 évig terjedő börtön jár. 

Hát én immár kit válasszak? 

Ellenjelölt nélkül indul a helyhatósági választásokon a Fehér megyei Alsóaklos PNL-s polgármestere. Alin Jucan szerint azért nem állítottak jelöltet a rivális politikai szervezetek, mert a község lakosai értékelik az elmúlt években elvégzett munkáját, és azt, ahogy menedzselte a 2021-es pusztító árvíz idején kialakult katasztrófahelyzetet, amikor a település infrastruktúrája 70 százalékban megsemmisült.  

„Majdnem újjáépítettem a községet, és az emberek valószínűleg értékelték, ahogyan próbáltam segíteni nekik”  

– mondta Jucan. 

A PSD érzékelve a nyomasztó liberális fölényt, inkább úgy döntött, hogy tanácsosi jelöltlistát sem állít, így a PNL-n kívül csak a Pro Románia Pártra lehet szavazni június 9-én. Kuriózum, hogy az utóbbi listán csak egy házaspár szerepel.  

A polgármester úgy számol, hogy a kilenc tanácsosi helyből legalább nyolcat szerez a PNL, míg ahhoz, hogy a Pro Románia Párt bekerüljön az újraelosztásba a fennmaradó egy mandátumért, legalább 5 százalékot kell szerezni, ami körülbelül 25 szavazatot jelent. Arról nem szól a fáma, hogy ki a listavezető: a férj vagy a feleség.  

Alin Jucan szerint a PSD azért nem indított jelöltlistát, mert nem sikerült összegyűjteniük a megfelelő számú aláírást. Az emberek azt válaszolták az aláírásgyűjtőknek, hogy nekik már van polgármesterük.  

A községvezetőt a Fehér megyei PSD is megkörnyékezte az elmúlt időszakban, de ő a kitartott a liberális párt mellett.   

 

Hirdetés