Micsoda igyekezet: a szenátus már le is söpörte az asztalról a székely autonómiatervezetet

Nem is számítottunk meglepetésre: a felsőház napirendjén kizárólag az önrendelkezésről szóló statútum tervezete szerepelt, elsöprő többséggel leszavazták.

Hirdetés

A szenátus sürgősségi eljárásban tárgyalta szerdán délután a székely autonómiatervezetet, melyet a képviselőház korábban hallgatólagosan elfogadott, s amint az várható volt, elsöprő többséggel le is szavazta.

126 honatya a tervezet ellen szavazott, míg az RMDSZ 9 képviselője támogatta voksával a Kulcsár Terza József és Biró Zsolt volt polgári párti képviselők kezdeményezését.

Mint ismeretes, a hallgatólagos elfogadás csupán annyit jelentett, hogy ha az első megkeresett kamarában nem tudják 45 napon belül napirendre tűzni az adott törvényjavaslatot, akkor az  elfogadottnak minősül, és tovább kerül a másik kamara – ez esetben a szenátus – elé, ott pedig szavazni kell róla, ez történt a szerdai, szűk másfél órát tartó ülésen.

Az ügy kapcsán Klaus Iohannis államfő képes volt odáig eljutni, hogy megvádolta a Szociáldemokrata Pártot (PSD) azzal, hogy a parlament titkos irodáiban azon ügyködik, hogy a magyaroknak adja Erdélyt. Korábban a kormányoldal és az ellenzék képviselői is kiakadtak a témától.

Ugyanezt a törvénytervezetet – amely helyreállítaná a székeket, regionális döntéshozatalt és önkormányzást vezetne be, valamint hivatalossá tenné a magyar nyelvet is a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részét magába foglaló történelmi Székelyföldön – tavaly tavasszal a képviselőház, majd a szenátus is elutasította.

Hirdetés