Kormányoldalnak és ellenzéknek is leolvadt az agya a székely autonómiastatútum elfogadása miatt

A PNL és a PSD-s elit is a magyar önrendelkezés ellen ágál, és a szenátus már szerdán el is utasíthatja a statútumot.

Hirdetés

Hiába a koronavírus-járvány, egy igazi nemzetféltő románt még a pandémia sem akadályozhat abban, hogy a román haza területét védje a gaz magyaroktól: jóformán a teljes román politikum habzó szájjal rontott neki a magyaroknak, és belpolitikai sárdobálás kezdődött a kormányzó nemzeti Liberális Párt (PNL) és az ellenzéki, de a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) között, miután a PSD-s vezetésű képviselőház kedden hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiastatútumára vonatkozó tervezetet.

Ez persze még semmit sem jelent, a döntést a szenátus mondja ki, amelyet a hisztéria miatt Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán délután kettőre össze is hívott, hogy egyetlen napirendi pontként az MPP RMDSZ-színekben bejutott honatyái által benyújtott tervezetéről szavazzanak.

A szavazás eredménye borítékolható, de azért, nehogy a PNL-nél kevésbé sovinisztának tűnjön, Cazanciuc jelezte: a PSD testületileg ellene voksol majd.

Az alaphangot a PNL részéről Rareș Bogdan barátunk adta meg, aki már-már orvosi esetnek tekinthető, hisztérikus kirohanásokban uszított a magyar jogkövetelések, és úgy általában a magyarok ellen a Realitatea nevű, magát hírtelevízióként meghatározó csatornán, és ezzel annyira elnyerte a jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) szimpátiáját, hogy felkérték listavezetőnek az európai parlamenti választások előtt.

Így aztán a derék Rareș tavaly óta nem újságírá tévés magyargyűlölet-szításból él, hanem az EP-képviselők keserű brüsszeli sült krumpliját eszi.

Ez azonban nem tántorítja el a magyarellenes hergeléstől.

Ezúttal a magyarok csak közvetett célpontnak számítanak, az elsődleges „áldozat” a Bogdannál amúgy semmivel sem kevésbé soviniszta PSD, amely jelenleg a legtöbb képviselővel és szenátorral rendelkezik, így a képviselőház elnökét is ő adja Marcel Ciolacu ügyvezető PSD-elnök személyében.

„Nagy szocialista hazafiak a PSD-ben, merénylet történt a nemzeti, egységes és oszthatatlan román állam ellen. Hanyagságból, ostobaságból vagy maximális aljasságból? Mit gondolnak? Románia területe elidegeníthetetlen, mondja ki az alkotmány második cikkelye. Vajon Ciolacu és a banda többi tagja tudja ezt?” – fröcsögte Bogdan a közösségi oldalára.

Hirdetés

A ziccert, hogy a PSD-t magyarbarátnak beállítva rúghassanak egyet rajta, Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke sem hagyta ki: szerdán azt mondta, Marcel Ciolacunak napirendre kellett volna tűznie a tervezetet, hogy azt a képviselőház elutasíthassa.

Látva, hogy a székely autonómia ráéghet a PSD-re, a román politikai élet egy másik nagyágyúja is ráröppent a témára: Viorica Dăncilă tavaly megbuktatott PSD-s miniszterelnök „súlyosnak” nevezte a tervezet elfogadását, amelyet „szörnyű hibának” tart.

A miniszterelnöki feladatokkal és a román nyelvvel vívott, egyaránt reménytelen küzdelméről hírhedtté vált exkormányfő szerint a tervezet „támadás a román állami szuverenitás ellen”.

Marcel Ciolacu amúgy azzal védekezett, hogy nem is tudott a decemberben újra benyújtott tervezetről, szerinte az történhetett, hogy túl sok időt töltött a bizottságokban, és nem kérték a határidő meghosszabbítását a jelentés elfogadására, így aztán vita nélkül, hallgatólagosan átcsúszott a képviselőházon.

Igyekezett azonban minden „hazafit” megnyugtatni, hogy a szenátusban már biztosan elutasítják a szerinte alkotmányellenes tervezetet.

Amiről semmi kétségünk nincs.

Hirdetés