Mégis mi volt ez az ingyencirkusz ma a parlamentben?

Eddig is undorító volt, ami a honatyáknak is járó speciális nyugdíjak „eltörlése” körül zajlott, de most kiderült, van alább is. Csak nincs választási kampány, vagy valami?

Hirdetés

Szánalommal vegyes undorral követhetjük egy jó ideje, amint választási évben az összes létező parlamenti párt valamiféle politikai hasznot próbál behajtani a sokat vitatott speciális nyugdíjakkal kapcsolatos álláspontjával, s amikor már azt hittük, hogy nincs alább, a hét elején a honatyák egy olyan kínos színjátékba kezdtek, hogy csak pislogunk, mint halak a szatyorban.

Elsőként a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna lépett a porondra, és bejelentette – a Facebookon, hol máshol –, hogy a párt teljes frakciója benyújtja a lemondását a mandátum utolsó napján, hogy ne kaphassanak különnyugdíjat, amelynek az eltörlését ők bizony négy éve követelik.

Ami ennél is szánalmasabb, hogy a speciális juttatásról szóló törvényt kitaláló Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is bejelentette, hogy lemond

a képviselői mandátumáról, majd gyorsan megjegyezte, ő aztán négy évvel ezelőtt is ugyanezt tette, mert úgy értelmezi, csak azoknak a honatyáknak jár a speckó nyugdíj, akik kitöltötték a mandátumukat. Később Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője is beszállt a lemondásvetélkedőbe.

Hirdetés

Természetesen Ludovic Orban liberális kormányfő sem hagyhatta ki ezt a bulikát: szerinte ez

a gesztussorozat nem más, mint porhintés a választók szemébe, ráadásul az sem igaz, hogy nem jogosult a különnyugdíjra, aki beadja a lemondását,

mivel a juttatást egyáltalán nem mandátumokra számolják. Arra is emlékeztetett mindenkit, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt az egyetlen párt, amely a PSD kezdeményezése ellen szavazott még 2016-ban, mindenki más támogatta a törvényt – beleértve az RMDSZ-t is –, amelyet szerinte sürgősen el kéne törölni úgy, ahogy van.

Mára Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is úgy látja, az összes különnyugdíjtól meg kellene szabadulni

– beleértve az ügyészeknek, bíráknak és a volt szekusoknak járó juttatást is –, az USR-sek lemondását pedig populizmusnak, olcsó kampányfogásnak nevezte, szerinte jobb lett volna előbb megkérdezni a munkaügyi minisztert a dolgokról, ezzel a gesztussal ugyanis nem mondanak le semmiről.

A különleges nyugdíjak körüli meccsekről mi is gyakran írtunk, legutóbb itt és itt.

Hirdetés