Masszívan nőtt a Temesvárra érkező migránsok száma, a kormány mégsem vesz róluk tudomást

A probléma országos szintű, Temesvárnak nincs is hatásköre a migránsválság kezelésére – figyelmeztetnek a város vezetői.

Hirdetés

Temesvár földrajzi elhelyezkedéséből adódóan mindig is népszerű célpont volt a nyugati országok felé tartó migránsok/menekültek körében, de az utóbbi hónapokban masszívan nőtt a forgalom a számukra fenntartott központokban.

A menekült státusszal rendelkezők egy évig legálisan tartózkodhatnak az országban, és szabad mozgásjoguk van, de a balkáni menekültfolyosó és a nyugati határ közelsége miatt többnyire Temesváron tartózkodnak. Lakatlan épületeket sajátítanak ki, az állomás épületében húzzák meg magukat, ha nem éppen arra kényszerülnek, hogy a szabad ég alatt töltsék az éjszakát. Hangsúlyosabb jelenlétük elégedetlenséget okoz egyes városlakók körében, akik ezt jelzik is a polgármesteri hivatal felé, de a kialakult helyzet a migránsok számára is tarthatatlan.

A problémáról a keddi helyi tanácsülésen is szó volt, majd csütörtökön, a koronavírusból gyógyultnak nyilvánított Dominic Fritz polgármester egy  sajtótájékoztatón  válaszolt az ezzel kapcsolatosan felmerült újságírói kérdekre. Mint mondta, az összes illetékes hatósággal tárgyalnak, hogy tisztázzák, kinek milyen hatásköre van ebben a kérdésben. A városháza elsősorban azért felel, hogy a Temesvárra újonnan érkező migránsokat karantén alá helyezze.

November óta több mint ezren fordultak meg a karanténközpontban, de a polgármesteri hivatalnak nincs ráhatása arra, hogy a karantén lejárta után mit kezdenek ezek az emberek a városban. A helyi rendőrség annyit tehet, hogy igazoltatja őket, és amennyiben nincs tartózkodási engedélyük, értesíti a határőrséget.

Fritz azt is elmondta, hogy semmi okuk nincs azt feltételezni, hogy a közeljövőben csökkenni fog a Bánságba érkező migránsok száma, ezért határozottabb fellépést várnak el a kormánytól. Bukarest nem várhatja el Temesvártól, hogy megoldjon egy országos szintű problémát – fogalmazott a német származású elöljáró, aki legutóbb az oltások igazságtalan elosztása miatt szólt be a román kormánynak, és szerzett ezzel országos figyelmet.

Hirdetés