Fotó: Flavius Ilioni-Loga/Facebook

Temesvár utcáin éjszakázott 25 migráns, mert a helyi hatóságok nem tudják, mit kezdjenek velük

Karanténba kellene vonulniuk, mivel Szerbiából érkeztek, de sem a prefektúra, sem a menedékkérők központja nem tudja, ezt hogyan lehet megoldani.

Hirdetés

A szabad ég alatt, -3 fokos hidegben éjszakázott 25 afganisztáni migráns Temesváron, mivel a hatóságok egyszerűen nem tudják, mitévők legyenek. A csoport tagjai (kiskorúak is vannak köztük) illegálisan lépték át a szerb-román határt, Temesváron viszont hiába kértek segítséget, a menedékkérők számára fenntartott regionális központ kapujáig jutottak el, ott is töltötték az éjszakát. Egy segélyszervezet önkéntesei meleg ruhát, ételt és forró teát vittek a helyszínre.

Mint kiderült, a hatályos járványügyi szabályok azt írják elő, hogy november 21-től a Szerbiából érkezőknek kötelező módon karanténba kell vonulniuk 14 napig, na de a regionális központ viszont törvényes keretek közt nem biztosíthat karanténhelyszínt menekültek számára – mondja Gabriel Vasilescu igazgató, aki most a megyei közegészségügyi hatóságtól várja a megoldást.

Liliana Oneț Temes megyei prefektus viszont arról beszél, a polgármesteri hivatal dolga, hogy a hasonló helyzetekben szállást biztosítson, ők ilyen esetekben csak közvetítő szerepet tudnak vállalni. Míg a helyzet valahogy megoldódik, a határrendészet is ellenőrzést tart a helyszínen, s bűnvádi eljárást indítanak azok ellen, akik nem számítanak regisztrált menedékkérőknek.

Hirdetés