Fotó: IPL Timis/Facebook

Épületfoglaló migránsokat pakoltak ki Temesváron, akik parkettával tüzeltek az „otthonukban”

A helyi rendőrség szerint akár a Colectiv-tragédiához hasonló tűzvészt is okozhattak volna.

Hirdetés

A temesvári északi pályaudvar közelében, egy üres, lerobbant épületben húzódott meg 53 szíriai, pakisztáni és afganisztáni menekült egészen máig, mert a helyi rendőrség szétnézett a környéken és a vonatállomásra kísérte őket.

A rend őreit a környékbeli lakók értesítették, miután elegük lett az éjszakai zajongásból és a szemetelésből. Időközben kiderült, hogy a tömbházban felszedték a parkettát és tüzet raktak belőle. Dumitru Domășnean-Urechiatu, a helyi rendőrség vezetője szerint az akciójukkal gyakorlatilag egy újabb Colectiv-esetet akadályoztak meg, mivel a menekültek könnyen fel is gyújthatták volna az épületet.

Kiderült az is, hogy az igazolt személyek korábban menedékjogért folyamodtak a román hatóságokhoz, ezért a rendőrök értesítették a menedékkérők számára fenntartott regionális központ és a határrendészet képviselőit is, de mivel senki nem jelentkezett, a menekülteket arra kérték, forduljanak azokhoz a központokhoz, ahol korábban regisztrálták őket.

Szerdán hajnalban a dévai rendőrséget arról értesítette egy kamionsofőr, hogy 22 afganisztáni menekült egyszerűen elfoglalt két parkolót az A1-es autópályán, Holgya közelében. Mindannyian regisztrált menedékkérők – köztük egy 10 éves kisfiú, két felnőttnek cipő sem volt a lábán –, és valószínűleg arra vártak, hogy találjanak pár teherautót, amelyek segítségével átjuthatnának a határon. Végül ők is a menedékkérők számára fenntartott regionális központban kötöttek ki.

Hirdetés