Illustrative vial of coronavirus vaccine

„Hogy van az, hogy oda viszik a legkevesebb vakcinát, ahol a legmagasabb a fertőzöttségi arány?”

Ésszerűsíteni kéne végre az oltóanyag-osztogatást Temesvár polgármestere szerint, aki úgy begurult, hogy írt egy szép levelet a minisztériumnak.

Hirdetés

A lakosságarányos fertőzési ráta jelenleg is a vörös zónás Temes megyében a legmagasabb az egész országban (3,75%), ehhez képest a négy megyét kiszolgáló temesvári regionális központ kapja a legkevesebb vakcinát az országban, márpedig ez annyira nonszensz, hogy Dominic Fritz, Temesvár polgármestere pénteken billentyűzetet ragadott, és nyílt levelet írt az egészségügyi miniszternek és az oltáskampány koordinátorának.

A polgármester szerint inkább azt kellene alapul venni az osztogatáskor, hogy egy adott megyében hogyan alakul a fertőzöttségi ráta, de azt is külön figyelembe kellene venni, hogy mekkora az oltási hajlandóság a regionális központhoz tartozó megyékben. Nem egyébért, csak így sokkal könnyebb lenne tervezni, és egyetlen érintett hatóságot sem lehetne megvádolni azzal, hogy szubjektív módon osztogatja szét a szállítmányokat – jegyzi meg Fritz.  Szerinte az is jót tenne az ügynek, ha végre megyei adatokat is közölnének a vakcinák elosztásáról.

Temesváron egyébként jelenleg csak két oltásközpont működik (a megyében is csak nyolc), de a polgármester szerint további kilenc megnyitásáról is szó van, persze, ha lesz elegendő oltás, mert „azt ugye senki nem szeretné, ha ezek a központok múzeumként működnének”.

Romániában egyébként hét regionális „raktárközpontot” hoztak létre, ezek közül a temesvári kapta a legkevesebb vakcinát a legutóbbi szállítmányból is (január 18-án), 7020 dózist, ezen Temes megyének Krassó-Szörény, Arad és Hunyad megyével kellett osztoznia.

 

Hirdetés