Már az észak-erdélyi autópálya eddig példás gyorsasággal épülő szakaszán is gondok vannak

A kivitelező már a szerződés felbontását pedzegeti.

Hirdetés

Az elmúlt évben a romániai autópálya-építés popsztárja volt az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor, illetve Magyarzsombor és Vaskapu közötti, összesen 42 kilométeres szakasza, mivel a kivitelező, egyébként romániai UMB példás elkötelezettséggel állt hozzá a projekthez, rengeteg munkást és gépet mozgósított, és nagy sebességgel építette a sztrádát.

Most azonban beütött a krach: az UMB a hírek szerint átiratban fordult az országos közútkezelő vállalathoz (CNAIR), amelyben a szerződés közös megegyezésen alapuló felbontását kérte.

Az ok: az építés valós költségei jócskán meghaladják a szerződésben rögzített összeget.

A CNAIR megerősítette az információt, ugyanakkor felcsillantotta a reménysugarat, hogy az építkezés mégis folytatódhat.

Mint közölték, az UMB a szerződés felbontásának kezdeményezésével azt szeretné elérni, hogy rá is vonatkozzon a 64/2022-es sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy indokolt esetben növeljék a munkálatokra szánt összeget, ha a többlet nem haladja meg a szerződésben rögzített ár 50 százalékát.

Az ilyen többletköltséget a koronavírus-világjárvány következményei, az ukrajnai háború és az energiaválság indokolhatja.

A CNAIR szerint a kivitelező közölte: az elmúlt hónapokban olyan mértékben megemelkedett az építőanyagok ára, hogy az eredetileg a szerződésben rögzített összegből lehetetlen megépíteni a sztrádaszakaszt.

A becslések szerint az eredeti összeg 30-40 százalékával kerül többe a projekt.

Az UMB a közútkezelő vezetőjével folytatott egyeztetésen azt közölte: igazából nem szeretné feladni a projektet, csupán ezt a módszert látta célravezetőnek ahhoz, hogy rá is vonatkozzon a kormányrendelet.

Hirdetés

Amint a kormány elfogadja a rendeletet, amelyben hozzájárul a költségek növeléséhez, a cég visszavonja a szerződés közös megegyezéssel történő felbontására vonatkozó kérést.

Vagyis magyarán zsarolással állunk szemben,

még ha az UMB által megnevezett indokok elfogadhatóak is.

A Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakasz már jó 35 százalékban elkészült, ugyanakkor a Vaskapuig tartó további 12 kilométeres szakasznak épp csak most fogtak neki.

Az építőanyagok és az üzemanyag árának emelkedése mellett a költségek növekedésének másik oka az, hogy tavaly több helyen is megcsúszott a talaj, és a helyreállítási, illetve megerősítési munkálatokat is ki kell fizetni.

 

Hirdetés