Nem találnak megoldást a terepcsúszásra az észak-erdélyi sztráda Kolozsvár melletti szakaszán (VIDEÓval)

Akár az autópálya nyomvonalának újratervezésére is szükség lehet, annyira bizonytalan a talaj Magyarnádas és Magyarzsombor között.

Hirdetés

Már régóta küzdenek az erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakaszán a talajcsúszásokkal, az építőcégek jöttek-mentek, a problémára azonban mind a mai napig nem sikerült megnyugtató megoldást találni. Lassan a szakértők is belátják, hogy az egyetlen biztos megoldás az lehet, ha más nyomvonalat választanak a problematikus szakasznak.

Az infrastruktúra-fejlesztések monitorozásával foglalkozó Pro Infrastructura Egyesület helyszíni felvételeiből kiderül: legutóbb olyan masszív talajcsúszás volt, hogy isteni beavatkozás – vagy egy valag pénz – nélkül aligha lehet előremozdítani az építést. Összesen négy helyszínt azonosítottak be, ahol a domboldal csúszásnak indult.

Korábban az eredetileg megbízott építő, az amerikai Bechtel is tudott a talajmozgásról, de még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy megelőző intézkedéseket tegyen. Aztán jött a semmivel sem jobb olasz Maltauro, mely nem csak hanyagul állt hozzá, hanem még egy csomó pénzt is elkért a földcsuszamlás megállításáért.

Hirdetés

A Pro Infrastructura Egyesület szerint a jelenlegi útépítő cég példás mozgósítása ellenére azért nem halad a munkálatokkal, mert az említett négy helyszínen nem tudja megállítani a talajmozgást, ezért késlekedésre és többletkiadásra lehet számítani. A Dorinel Umbrărescu kezében lévő, egyébként jó hírben álló UMB vállalat és a közúti infrastruktúráért felelős társaság szakértői együtt keresik a megoldásokat, és immár azt is számításba vették, hogy megváltoztassák az autópálya nyomvonalát.

A Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti 17 kilométeres, illetve a Nádasszentmihály és Magyarzsombor közötti 13 kilométeres autópálya-szakaszok építésével 2020 decemberében bízták meg az UMB-t, a szerződés értéke 1,4 milliárd lej, melyhez 9,4 millió euró is jár kilométerenként.

Hirdetés