Nahát: azért van olyan szakasza is az észak-erdélyi autópályának, ahonnan jó hírek érkeznek

Ezerrel dübörög a munka Kolozsvár és Zilah között.

Hirdetés

Miközben az észak-erdélyi autópálya kapcsán továbbra is egymást érik a rossz hírek – hol egy kirúgott kivitelező húzná le alaposan a román államot, hol a három éve megépített szakasz válik majdnem használhatatlanná –, azért akad egy olyan rész is, ami óvatos derűlátásra ad okot.

Itt van például a Magyarnádas és Magyarzsombor közötti 30, illetve a Magyarzsombor és Vaskapu közötti 12 kilométeres szakasz, ahol úgy tűnik, az építés február eleji elkezdése óta még mindig olajozottan zajlanak a munkálatok.

Ezt nem más mondja, mint az infrastrukturális beruházásokat árgus szemekkel nyomon követő, és a legkisebb rendellenességet is azonnal nyilvánosságra hozó Pro Infrastruktúra Egyesület nevű, szakemberekből álló civil szervezet.

Mindezt ráadásul úgy, hogy a kivitelező egy román cégekből – Spedition UMB és Tehnostrade – álló konzorcium.

Az egyesület szerint a 42 kilométeres szakaszon továbbra is nagy intenzitással dübörög a munka, több tucatnyi munkagép dolgozik, végzik a sztráda nyomvonalának kialakításához szükséges földmunkákat.

A szervezet egészen odáig megy, hogy megállapítja: miután az amerikai Bechtellel és a Maltauro nevű céggel már befürödtek, most úgy tűnik, hogy a harmadik próbálkozás már szerencsésebb lehet – legalábbis erre enged következtetni az, hogy új munkagépek dolgoznak a terepen, ráadásul megfelelő számban.

Arra ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem idén, de még csak nem is jövőre lehet majd a 42 kilométeres szakaszon autózni.

Hirdetés

Dombvidékről van ugyanis szó, így a szakértők szerint a munkálatok legalább három évig tartanak majd.

Meg kell ugyanis építeni 26 hidat, felüljárót és völgyhidat, sok helyütt pedig 25-30, de van, ahol 75 méter mélyre kell ásni az alapzat kialakításához.

Ráadásul az előzetes tanulmányok szerint több olyan helyszín is van, ahol komoly a földcsuszamlás veszélye.

Alagutakat viszont nem építenek.

A 30 kilométeres szakasz megépítése 1,39 milliárd, a 12 kilométeresé 680 millió lejbe kerül, mindkét szakasz esetében 12 hónapig tart a tervezési folyamat, és 24 hónapig maga a kivitelezés.

Lássuk, sikerül-e tartani a jó iramot. Ránk férne ugyanis.

Hirdetés