Ludovic Orban úgy gondolja, megint a magyarok miatt olyan rossz a románoknak

A román miniszterelnök ráuszítaná Magyarországra az Európai Bizottságot, mert a románok nem furikázhatnak kedvükre Magyarországon a pandémia közepén.

Hirdetés

Úgy tűnik, Orban sokat tanult a főnökétől, Klaus Iohannistól. De most nem az erdélyi magyarok miatt rossz ám a románoknak, hanem a magyarországi magyarok miatt, ami fura, tekintve, hogy ők egy másik országban élnek.

Bár indokolt esetbe a román állampolgárok simán átmehetnek Magyarországon az úgynevezett tranzitfolyosón keresztül nyugatra, Ludovic Orban a keddi kormányülésen mégis a románok célzott diszkriminációjával, és az EU-ban történő szabad mozgásuk akadályozásával vádolta a szomszédos országot, és azzal fenyegetőzött, hogy értesíteni fogják az Európai Bizottságot az állítólagos diszkriminációról.

Marcel Vela belügyminiszter erre rátromfolt, mint mondta, Magyarország viselkedése valóban hagy némi kívánnivalót maga után, pedig a román fél olyan engedékeny volt határügyben.

Emlékeztetnénk, hogy Románia csak tegnaptól (június 15.) engedélyezte újra a külföldi állampolgárok zavartalan belépését az országba, eddig ez a járványhelyzet miatt nálunk is bonyi volt.

Magyarország még nem oldotta fel a korlátozásokat, és erre a legnagyobb indoka éppen az, hogy abban az országban, amelynek polgárai a legnagyobb számban lépik át a határait rendszeresen (Románia), vasárnap ismét 300 fölé emelkedett a napi fertőzöttek száma. (Hazaengedni hazaengedik a román állampolgárokat: csak hétfőn mintegy 8 óra leforgása alatt mintegy 4500 román állampolgár jött haza Magyarországon keresztül Nagylak I-nél és Nagylak II-nél.)

Tegnap a magyarországi Operatív Törzs (a járványhelyzetről tájékoztató csoport) sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, Magyarországra valóban nem léphetnek be egyelőre külföldi állampolgárok, ám ez alól kivételt képeznek az agrár ágazatban dolgozók, a különös méltányolási engedéllyel rendelkezők (ezt a magyar rendőrségtől lehet igényelni), illetve a Nyugat-európai úti céllal rendelkező román állampolgárok.

Hirdetés

Ludovic Orban ehhez képest azt a példát hozta fel kedden, hogy egy román apuka nem tudott átutazni Magyarországon, mert nem tudta felmutatni a munkaszerződését.

Ez körülbelül annyit jelenthet, hogy a fickó feketén dolgozik nyugaton, nincs munkaszerződése, a magyar határőrök így nem engedhették tovább, mert nem tudta igazolni, hova is akar menni.

Ergo Ludovic Orbannak valószínűleg az a baja, hogy Magyarországon nem lehet feketén megoldani mindent, mint itthon.

Az EB most aztán felkötheti a textilt.

Hirdetés