Jean St'Ay

Hogy mehet el a magyar miniszterelnök egy romániai csapat meccsére?

2022. július 22., péntek 13:27

A hétköznapi észjárás szerint úgy, hogy elutazik a meccs színhelyére és… kábé ennyi, lapozzunk.

Lapoznánk is, ha csak ennyiről lenne szó. Először is, tisztázzuk a földrajzi paramétereket. A Konferencia Liga egyik csütörtök esti mérkőzését Sepsiszentgyörgyön játszották, vagyis a Székelyföldön. A főszereplők: a Sepsi OSK, illetve a szlovén Olimpija Ljubljana. A székely csapat nyert (3:1), éljen, ilyen kerek a labda. Igen ám, de ezúttal a lelátókon legalább akkora szenzáció zajlott, mint a pályán. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ugyanis ott ült a lelátón. Jó kérdés, akkor is ott ült volna, ha történetesen épp nincs Tusványos. Valószínűleg nem. De (például) én sem néztem volna meg a budapesti Bosch-kiállítást, ha éppen nem lettem volna ott, egyéb okokból kifolyólag.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a meccs után a tévéstúdiókban összegyűltek a mindenféle szakértők és jól kielemezték a játékot. Ez esetben viszont a figyelem fénye a magyar miniszterelnöki jelenlétre is rávetült. Az egyik stúdióban ott ült Florin Răducioiu, volt válogatott focista, aki a következőket találta mondani:

„Furcsa. Nagyon furcsa ez a kép. Magyarország miniszterelnöke eljön Romániába és egy romániai csapatnak drukkol… Én nem politizálok, nem akarok ebbe belemenni, de nem hiszem, hogy hasonló helyzet előfordulhatott volna Magyarországon.”

Na és akkor itt álljunk meg pár szóra. Răducioiu úrnak igaza van. Valóban nem fordulhat elő, hogy például Nicolae Ciucă miniszterelnök elmenjen egy magyarországi klubcsapat mérkőzésére… amely klubcsapat a magyarországi románokat képviselné, konkrétan vagy éppen szimbolikusan (ugye, a Sepsi OSK csütörtök esti legénységében is csak egy székely volt). Hogy miért? A válasz véresen egyszerű. Mert Magyarország nem kapott ajándékba egy kisebb országnyi területet az I. világháború után, tokkal-vonóval, többek közt milliónyi román emberrel. Hát ezért nem fordulhat elő, hogy például Ciucă miniszterelnök úr valamelyik magyarországi stadionon csápoljon. Amely stadiont ráadásul az ő kormánya támogatásával építettek volna.

Hirdetés

Mert biza, vannak ezek a csúnya, technikai vonatkozások is. Hogy a magyar kormány támogatja az erdélyi magyar sportot. Vagyis: a magyar kormánynak van egy víziója az erdélyi magyar sportra vonatkozóan. Ellentétben a román kormányok hosszú sorával.

De kérdezek mást: vajon Ciucă miniszterelnök úr miért nem utazik a Moldovai Köztársaságba, hogy ott egy helyi csapatnak szurkoljon? Hiszen időről időre a román kormányok is úgy tesznek, mintha lenne víziójuk: arról szónokolnak, hogy a Pruton túliak testvérek, románok, akiken segíteni kell. Persze, csak amolyan fanarióta, azúrködös módon, hogy a kecske is, meg a káposzta is. Tenni viszont nemigen tesznek semmit, például a moldovai sportélet támogatása érdekében. Vagyis: a román kormányoknak nincsenek vízióik. Na, hát ezért nem látjuk a román miniszterelnököket a moldovai lelátókon. Sem.

Hirdetés
Hirdetés