Lassan vehet egy kecsesebb irattárcát, mert hónapokon belül jön a kisebb, új személyi igazolvány

Végre kiderült, pontosan mekkora lesz, és mit tartalmaz majd az újfajta okmány. Illetve okmányok, mert két változatból lehet választani.

Hirdetés

Természetesen az EU által megszabott legvégső határidőig húzták az új személyik bevezetését Romániában – augusztustól lehet majd igényelni a korszerűsített dokumentumokat. Rögtön kétfélét is, hiszen a sok összeesküvés-elmélet, meg misztikus képtelenség miatt, amit az elektronikus személyik kapcsán összehordtak a népek az utóbbi években, a kormány nem meri ráerőltetni az emberekre az e-személyit: választani lehet majd a csipes és a hagyományos dokumentum között.

A hagyományossal nem lehet majd utazni az EU-n belül sem: külön útlevelet is kell igényelnie annak, aki ezt az utat választja.

Az új dokumentum kisebb lesz, mint a mostani, körülbelül akkora, mint egy jogosítvány (105 mm hosszú, 74 mm széles és 0,7 mm vastag).

Az e-személyibe épített mikrocsip a biometrikus adatainkat tartalmazza majd, amit a hatóságok egy erre szakosodott készülék segítségével hívnak majd le, így felgyorsítva a határátlépéseket, de az elektronikus ügyintézés terén is sok új lehetőséget nyit meg. Sőt elvileg még a személyes adataink biztonságát is jobban szavatolja.

Persze nem így gondolják ezt a fennebb említett összeesküvés-elméletek kedvelői.

2009-ben például az ortodox egyház ördögtől valónak nevezte az újfajta személyazonosságit (annak tervét), mert az szerintük tartalmazza a sátán számát, a 666-ot – ami egy baromság.

Hirdetés

De volt már olyan, aki szerint GPS-antennát fognak bele építeni, hogy mindig megfigyelhessenek, sőt olyan is, aki szerint ez csak a szuperdiktátorok eszköze arra, hogy totális kontroll alá vonjanak minket.

Ők szerencsére választhatják a hagyományos utat a több és lassabb ügyintézéssel. Majd sorban állás közben legalább lesz idejük megbeszélni a legújabb szaftos konteókat.

Persze a mostani személyiket mindenki használhatja a lejárati dátumig. Még akkor is, ha 2026. 06. 06-án jár le.

Hirdetés