Svájci bicska e-személyit vezetnek be, ezt mutatjuk majd az orvosnak és a határőrnek is

Na de meddig lehet még külföldre utazni a hagyományos igazolványokkal? Milyen adatokat tárolnak majd az új kártya mikrocsipjén? Mennyibe fog kerülni?

Hirdetés

A héten egyszer már írtunk arról, hogy Románia nem odázhatja tovább az elektronikus személyi igazolványok bevezetését, és 2021 augusztusáig a hagyományos „buletinek” helyett az Európai Unió legtöbb tagállamában használt, extra biztonsági elemekkel ellátott okmányt kell kibocsátaniuk a hatóságoknak. Ami jó, mert megnyit egy csomó új lehetőséget az elektronikus ügyintézés terén és a biztonságot is növeli.

Egy olyan lépés ez, amelyik minden egyes állampolgárt egyformán érint, így nem árt tisztában lenni, mivel jár mindez. Főleg, hogy Marcel Vela belügyminiszter is tisztázott pár kérdést ezzel kapcsolatosan.

Kezdjük a legfontosabbal: tíz év múlva az országhatárt csak olyan személyivel lehet átlépni, amelyen van egy speciális tárolóelem, azaz egy mikrocsip. Ez tárolja az okmány tulajdonosának biometrikus adatait, melyekhez egy kártyaolvasóval férnek majd hozzá a hatóságok. Gyakorlatilag ez teszi lehetővé, hogy az okmányt többek között egészségügyi szolgáltatásokhoz is használhassuk, és végleg kidobhassuk a jelenlegi egészségügyi kártyát. Az igazolványon a szokásos adatok mellett szerepelne a tulajdonos saját kezű aláírása és két ujjlenyomata is.

Mivel a lakosság egy része ódzkodik a biometrikus azonosítás lehetőségétől – emlékeznek még arra, amikor 2009-ben az ortodox egyház az ördögtől valónak nevezte a biometrikus útlevelek bevezetését? –, ezért a mostani e-személyit sem merik mindenkire rákényszeríteni. Azt a megoldást találták ki, hogy meghagyják a választási lehetősséget, és aki nem szeretne e-személyi igazolványt, továbbra is igényelhessen egyszerű, mikrocsip nélküli, de fokozott biztonsági elemekkel ellátott igazolványt, viszont ezekkel nem lehet majd elhagyni az országot. Az ortodox egyház egyébként úgy tűnik, tíz év alatt felülvizsgálta a viszonyát a biometria kérdésköréhez, mert ma már nem lát semmi kivetnivalót az efféle okmányokban.

Hirdetés

Az e-személyi 12 év felettiek számára lesz kötelező, de a kiskorúak is igényelhetik. Fontos megjegyezni, hogy az útlevelek továbbra is érvényesek lesznek, tehát az, aki csip nélküli személyit igényel, továbbra is elhagyhatja az országot az útlevelével.

A kártyákat jövő év augusztusától kezdik kibocsátani, egy okmány 15 és 40 euró közötti összegbe kerül majd. A lakosság továbbra is használhatja a régi típusú személyijét, amíg az le nem jár. Hosszú lesz a cserefolyamat, de várhatón tíz éven belül már mindenkinek e-személyije lesz.

Hirdetés