Közel százan aggódhatnak az autójukért a Petrom felcserélt üzemanyagtartályai miatt Nagybányán

Benzin helyett gázolaj, gázolaj helyett benzin folyt a töltőállomáson. Milyen büntetést kapott a benzinkút?

Hirdetés

Két héttel a kellemetlen nagybányai eset után még nem derült ki pontosan, hogy a fuvarozócég vagy töltőállomás működtetőinek hibájából került benzin a motorinás üzemanyagtartályba, illetve motorina a benzinesbe, de legalább a kártérítéseket elkezdte kifizetni a Petrom.

A fogyasztóvédelem a panaszok érkezésekor először leállította az üzemanyag értékesítését, majd mintát vett a tartályból, így kiderült, hogy a kétféle üzemanyag egyvelegét tartalmazta. A máramarosi főfogyasztóvédő-helyettes, Dacian Manoliu elmondása szerint a Petromot 10 ezer lejes bírság kifizetésére kötelezik, ugyanakkor a benzinkútnak meg kell térítenie a közel száz autótulajdonosnak okozott kárt is.

Amikor a sofőrök véletlenül vagy a benzinkút tévedéséből rossz üzemanyagot töltenek az autóikba, amint a motor elégeti az utolsó csepp jó üzemanyagot, a jármű rendszerint rángatózni kezd és leáll a motor. Az autó tartályából ilyenkor le kell szívni a nem oda való hajtóanyagot, és alapos tisztításnak kell alávetni az injektort is. Bár az üzemanyag felcserélése nem feltétlenül jelent egyet a motor halálával, nem árt megnézetni egy szakemberrel a járművet.

Mindez persze pénz és idő – ezek közül csak az előbbit tudja megtéríteni a hibát vétett töltőállomás.

Hirdetés