Első fokon igazság született: fizetnie kell Iohannisnak, mert azzal vádolta a PSD-t, hogy odaadja a magyaroknak Erdélyt

A bukaresti ítélőtábla szerint jogos volt a diszkriminációellenes tanács 5000 lejes büntetése.

Hirdetés

Biztosan mindenki emlékszik ama tavaly április végi napra, amikor a járványos kampányidőszak körülményei közepette „véletlenül”, vita és szavazás nélkül átcsúszott a képviselőházon a székely autonómiatervezet. Klaus Iohannis kisebbségi államelnök ezt követően kiállt sajtótájékoztatót tartani, és államfőhöz méltatlan kijelentéseket tett, kifejezetten hergelési kampánycélzattal.

A PSD-t gúnyolódó hangnemben magyarul is megszólító Iohannis azt találta mondani, hogy miközben a hatóságok a világjárvány ellen harcolnak, a Marcel Ciolacu vezette párt Orbán Viktorral karöltve azért küzd, hogy Erdélyt a magyaroknak adja.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre büntette az államfőt, mely döntés ellen az államfő fellebbezést nyújtott be. A bukaresti ítélőtábla pénteki ítélete értelmében a büntetés jogos volt, így Iohannisnak elviekben ki kellene fizetnie az összeget. A jogi meccs azonban még nincs lezárva, az államfő ugyanis tizenöt napon belül fellebbezést nyújthat be a döntés ellen.

Bár igazságos ítélet született, de ne igyunk előre a medve bőrére, míg nem születik jogerős ítélet. Ugyanakkor ne feledjük, hogy korábban a gyűlöletkeltés miatt kezdeményezett bűnvádi eljárás indítását lesöpörte az asztaláról a legfőbb ügyészség.

Iohannis azóta sem kért bocsánatot az uszítást kimerítő kijelentéseiért.

Hirdetés