Volt hozzá képe: Iohannis tényleg fellebbezett az ügyészség által is gyűlöletbeszédnek minősített kirohanás miatt kirótt bírság ellen

Mert a magyarellenesség nem lehet büntethető.

Hirdetés

Egy úriember mindig betartja a szavát – motyoghatta maga elé Klaus Iohannis, amikor eldöntötte, hogy az államfői hivatal tényleg fellebbezést nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) május 20-i döntése ellen, amelyben elmarasztalta őt az április végi magyarellenes kirohanása miatt.

És most tessék, meg is történt: az államfői hivatal hétfőn este közölte, bírósághoz fordult az 5000 lejes bírság eltörlését kérve. Még pénteken.

A legszebb az egészben az, hogy a legfőbb ügyészség éppen hétfőn minősítette gyűlöletbeszédnek Iohannis szavait. Igaz, sajátos román jogászi logika alapján az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Székely Figyelő Alapítvány panasza nyomán meghozott döntésben azt elvetette, hogy Iohannis magyarellenes kijelentésével másokat is gyűlöletre uszított volna, de ettől még tény marad, hogy a nyilatkozatot gyűlöletbeszédnek tekinti.

Mint megírtuk, az elnök a magyar nyelven gúnyolódva – Jó napot kívánok, PSD – kezdte április 29-én élő televíziós beszédét, amelyben azzal vádolta a PSD-t, hogy Orbán Viktorral megegyezve oda akarja adni Erdélyt a magyaroknak.

A CNCD vezetőtanácsának tagjai 6-1 arányban szavaztak amellett, hogy Iohannis diszkriminált és megszegte a méltósághoz való jogot, mert negatív színben tüntette fel az etnikai hovatartozást, és 5-1 arányban döntöttek a bírság kiszabása mellett.

Hirdetés

Ezek után kíváncsian várjuk a bírák döntését. Elvégre a jogász kollégák már megállapították, hogy az elnök kijelentései nagyon nincsenek rendben.

De persze Romániában bármi megtörténhet. Pláne akkor, ha magyarellenes hangulatkeltésért kell valakit tisztára mosni.

Hirdetés