És tessék! A főügyészség nem indít bűnvádi eljárást Klaus Ionopotchivanoc Iohannis gyűlöletbeszéde miatt

És ezzel lazán le is söpörték az asztalról Tőkés Lászlóék panaszát.

Hirdetés

Ebben az országban már képtelenség bármin is meglepődni: a legfőbb ügyészség szerint Klaus Iohannis április 29-ei televíziós beszédében egyáltalán nem uszított gyűlöletre senkit, amikor kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) azért harcol a parlament titkos irodáiban, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak.

Az államfő ellen három szervezet – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Székely Figyelő Alap ítvány – nyújtott be feljelentést még május elején, de a bíróság ezt megalapozatlannak ítélte és nem indít bűnvádi eljárást az ügyben.

És most kell megfogózni: az indoklás alapján

Iohannis nyilatkozata nem meríti ki a büntető törvénykönyv 369. cikkelyébe foglaltakat, amely amúgy tiltja a a polgárok uszítását

bármilyen módon arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. Mi több, az ügyészség azt is megjegyzi, hogy bár a beszéd egyes elemei gyűlöletbeszédnek minősíthetők – ezért a diszkriminációellenes tanács meg is bírságolta Iohannist –, de az indoklás szerint

a nyilatkozat egyetlen eleme sem volt törvénybeütköző, mivel az államfő kizárólag saját véleményének adott hangot,

Hirdetés

senkit nem kért arra, hogy gyűlölködjön.

Iohannis egészen elképesztő nyilatkozatát egyébként nem csak az erdélyi magyar szervezetek, de a magyar kormány képviselői is elítélték, sőt, az egyik legnagyobb német napilap egyenesen feltörölte a padlót az államfővel.

Hirdetés