Hamis információkat terjesztett a járványról a neten – a rendőrök kopogtattak az ajtaján

Vigyázzon, nehogy téves információkat osszon meg a közösségi médiában, mert a közegek hirtelen eléggé érzékenyek lettek az ilyesmire.

Hirdetés

A Facebook valósággal a lehetetlen összeesküvés-elméletek és a hamis hírek melegágya lett – különösen, amióta tart a járvány. Nagyrészt azért, mert az álhírek terjesztőinek semmiféle felelősségre vonástól nem kellett tartaniuk.

Egészen eddig.

Most viszont változni látszik a helyzet: az orvosi kamara elnöke például bejelentette, hogy kegyetlen bírságra számíthatnak azok az orvosok, akik beállnak a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjesztői közé, szégyent hozva így a fehér köpenyre, Raed Arafat pedig a jelenséggel kapcsolatban odanyilatkozta: már nem a véleménynyilvánítás szabadságáról van szó, hanem arról, hogy szabadon terjeszthetnek-e álhíreket olyan emberek, akik nem értenek az egészségügyhöz, ennek nyomán pedig naponta háromszázan halnak meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

És már meg is érkezett az első fecske: egy Piatra Neamț-i nő ellen máris bűnvádi eljárás indult, amiért önfeledten terjesztette a hamis híreket a Facebook-oldalán. A nő a helyi megyei kórház udvaráról jelentkezett be élőben a közösségi oldalra még október 14-ikén, majd ott azt állította, hogy a kórház moduláris intenzív osztálya teljesen üres. (A Piatra Neamț-i kórház intenzív osztálya a tavaly novemberi tűzvészben teljesen kiégett, és miután a politikusok semmit sem tettek hónapokig, egy civil szervezet adományokból építtetett fel egy moduláris intenzív osztályt.)

Hirdetés

Csakhogy a kórház vezetősége szerint aznap az osztályon 25 súlyos állapotban lévő beteget kezeltek. Így aztán a rendőrség hivatalból eljárást indított a nő ellen, aki várhatóan komoly büntetésre számíthat, amiért a járvány leküzdését hazugságok terjesztésével próbálta akadályozni.

Ha már itt tartunk: jól gondolja meg, milyen gyanús járványtagadó linkeket oszt meg a Facebookon, mert a jelek szerint a közegek eléggé rá fognak állni a következő időszakban a hamis információk terjesztésének szankcionálására…

Hirdetés