Amíg a politikusok beszéltek, a civilek fél év alatt felépítettek egy kórházat

Egy egyesület adományokat gyűjtött, és felépített egy moduláris részleget a kiégett intenzív osztály pótlására.

Hirdetés

Emlékeznek még a Piatra Neamț-i kórházban tavaly novemberben pusztító tűzvészre, amelynek következtében 10 páciens lelte halálát? A tragédia hatalmas felháborodást váltott ki, ami aztán – ahogy az lenni szokott – hamar elcsitult. A politikusok az eset után sorban felszólaltak, és elmondták, hogy ez így nem mehet tovább, változtatni, reformálni kell – majd nem tettek semmit.

Pedig a kórház azóta is komoly gondokkal küzd, hiszen gyakorlatilag a teljes intenzív osztály kiégett, így az azóta eltelt több mint fél évben 6 (!) intenzív terápiás ággyal működik. Ez egy megyei kórház esetében természetesen fenntarthatatlan.

Szerencsére a Dăruiește Viață Egyesület felkarolta a kórház ügyét, adományokból összegyűjtött 2,7 millió eurót – 400 cég és mintegy 10 ezer ember adakozott –, és 26 hét alatt felépítettek egy moduláris kórházi részleget, amely pótolni hivatott az elvesztett intenzív osztályt.

Hirdetés

Az új egységet kedden adták át, és az egyesület képviselő szerint akár 5–10 éven át is kiszolgálhatja a kórházat – ennyi idő talán a politikumnak is elég lesz, hogy tegyenek valamit az ügyben üres frázisok morzsolgatása helyett.

Szintén a Dăruiește Viață Egyesület dolgozik egyébként azon, hogy több százezer adakozó és több tízezer cég felajánlásaiból létrehozza az ország első gyermekonkológiai és -radiológiai kórházát Bukarestben – ha minden jól megy, idén ezt is átadhatják.

Hirdetés