Egy nő 105 évesen sem sajnálta a fáradságot, hogy beadassa magának a harmadik oltást

Ezzel sokaknak példát mutatott. Közben hajmeresztő adatok láttak napvilágot a járványról.

Hirdetés

Miközben a szomorú statisztikák szerint a koronavírus-járvány tombolása ellenére az ország lakóinak 60 százaléka még mindig nem akarja beoltatni magát, a még szomorúbb statisztikák szerint pedig hetente mintegy kétezren esnek áldozatul a kórnak, azért vannak olyanok is, akik felelősen gondolkodnak.

Mint például az a 105 éves bukaresti nő, aki előrehaladott kora ellenére sem teketóriázott, és vállalta a kényelmetlenséget, hogy beadassa magának a harmadik oltást is.

Az idős hölgy vasárnap vette fel a harmadik vakcinát. Még márciusban, a második oltás beadásakor azt mondta, orvosként dolgozó unokája győzte meg arról, hogy a járvány legyőzésének egyetlen módját az oltások jelentik.

Az oltási kampányt koordináló testület szerint

a hölgynél nem jelentkeztek mellékhatások, és kiválóan érzi magát.

A 105 éves nő példaadó lépése már csak azért is szükséges, mert a kórházak és az egészségügyi dolgozók egyre leterheltebbek: az oltási kampányt koordináló testület ez utóbbit illusztrálandó egy olyan, tetőtől talpig kezeslábasba öltözött ápolónő képét osztotta meg, aki a bukaresti Szent Pantelimon kórházban dolgozik, és a kimerültségtől az egyik folyosón álló kartondoboz-halomra rogyva aludt el.

Aludhatott volna ágyon vagy széken is – ha szabadok lennének, de nem csupán az ágyakat, hanem a székeket és az asztalokat is elfoglalják a súlyos állapotban levő fertőzöttek.

A helyzet súlyosságát jól illusztrálja, hogy Románia lakosságarányosan első helyre került a világon az egymillió főre eső elhalálozások terén.

Hirdetés

A hétfői statisztika szerint az elmúlt héten a járvány kezdete óta először átlépte az új esetek száma a 100 000-et – 100 620 új fertőzöttet szűrtek ki hét nap alatt – , a tesztek pozitivitási rátája 23,5 százalékos volt.

Az elmúlt héten 2347-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben, ez napi átlag 335 halálesetet jelent.

Vagyis négy és fél percenként meghalt egy koronavírus-fertőzött.

Ezért az egészségügyi illetékesek igyekeznek mindent megtenni az oltásellenes propaganda ellensúlyozására. Az orvosi kamara elnöke, Daniel Coriu például bejelentette, hogy súlyos szankciókat tervez bevezetni azon egészségügyi dolgozókkal szemben, akik beállnak az oltásellenes propaganda terjesztői közé, és álhíreket terjesztenek a vakcinákról.

Ennek kapcsán Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár vasárnap este kijelentette: teljes mértékben támogatja a kezdeményezést, hiszen egy olyan orvos, aki tudományosan megalapozatlan kijelentéseket tesz, nagyobb kárt okoz, mint egy egyszerű ember.

Az álhírterjesztés kapcsán azt mondta: már nem a véleménynyilvánítás szabadságáról van szó, hanem arról, hogy szabadon terjeszthetnek-e álhíreket olyan emberek, akik nem értenek az egészségügyhöz, ennek nyomán pedig naponta háromszázan halnak meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

A romániai helyzet egyébként annyira súlyos, hogy már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a helyszínen készül tájékozódni arról, mi vezetett ide.

Hirdetés