Görögországban érték utol a börtönbüntetés elől menekülő volt bukaresti polgármestert

Sorin Oprescu múlt pénteken tíz év és nyolc hónap letöltendőt kapott, de az ítélethirdetés előtt meglépett az országból. A bujkálás eddig tartott.

Hirdetés

Görögországban tartóztatták le kedden Sorin Oprescut, aki május 13-án tudta meg, hogy 10 év és 8 hónap letöltendő börtönt kapott korrupció miatt, az ítélethirdetést azonban nem otthonában várta meg: két héttel korábban megpattant az országból.

A rendőrség már múlt pénteken nemzetközi körözést adott ki ellene és a volt bukaresti polgármestert kedden el is kapták Athénban. Oprescut kenőpénz elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt ítélték el, erről itt írtunk részletesebben. A 70 éves Oprescut állítólag a Célkörözési Egységek Európai Hálózatának (Enfast) képviselői csípték el, és egyes források szerint politikai menedékjogot akar kérni Görögországban.

Nagy divat egyébként mostanában eltűnni az országból ítélethirdetés előtt: korábban Elena Udrea volt miniszter is megpróbálta, őt Bulgáriában tartóztatták le, aztán a Colectiv-per egyik elítéltje, Antonina Radu is megpattant az országból, de a Moldvai Köztársaságban utolérték.

Napokkal az ítélethirdetés előtt akart udreázni a Colectiv-ügy egyik fő vádlottja, Cristian Popescu Piedone is, de elcsípték a bukaresti reptéren, amint épp egy németországi járatra akart felszállni. Ő négy év letöltendőt kapott, már be is költözött a börtönbe.

Hirdetés