Végre kinyögte az ítélőtábla, hány évet kell börtönben tölteniük a Colectiv-tragédia felelőseinek

A bukaresti fellebbviteli bíróság tavaly december óta halogatta, hogy igazságot szolgáltasson a 64 fiatal életét követelő koncerttűz ügyében, miközben az egyik fő vádlott majdnem olajra lépett.

Hirdetés

Hat és fél évnyi maszatolás, valamint többszöri halasztás után csütörtökön végre jogerős ítélet született az utóbbi évtizedek legmegrendítőbb tragédiája, a bukaresti Colectiv-tűzvész dossziéjában. A várva várt ítélet különösebben nem okozott meglepetést, legfeljebb annak, aki arra számított, hogy a bukaresti ítélőtábla az első fokú ítéletnél szigorúbb büntetést szab ki. Nem így történt, sőt,

a bírák jelentősen enyhítettek az alapfokú döntésen. 

Cristian Popescu Piedone, Bukarest 5. körzetének jelenlegi, a 4. körzet korábbi polgármestere 4 év letöltendő börtönbüntetést kapott hivatali visszaélés miatt (az első fokú ítélet 8 év 6 hónapról szólt). Persze, öt évig búcsút inthet a köztisztviseléstől is – ami biztosan fájni fog a tragédia után, csodák csodájára választást nyert elöljárónak, aki két héttel ezelőtt még  udreazni akart.

Nem sokkal az ítélethirdetés után, és rahovai bebörtönzése előtt Piedone azt nyilatkozta a sajtónak, elfogadja a bíróság döntését, büszkén vonul a rácsok mögé. Nem tett egyebet, mint bármelyik más polgármester, amikor aláírta az elébe kerülő papírt – magyarázta. Egy apró fenyegetés is belefért: ha elkezd beszélni, előbb-utóbb sok más dologra is fény derülhet.

A klubtulajdonosok közül Anastasescu George Alin 11 év 8 hónapot, Mincu Costin 8 évet, Paul Gancea 6 évet és 4 hónapot tölthet börtönben. A két pirotechnikai szakemberre fejenként 6 év 10 hónap letöltendő vár. A pirotechnikai cég vezetője, Cristian Niță két és fél évet, a két tűzoltó pedig fejenként 8 évet és 8 hónapot kapott.

Hirdetés