Majdnem 11 év börtönt kapott a volt bukaresti polgármester, csakhogy senki sem tudja, hol van

Ez a péntek 13. tényleg nagyon szerencsétlen lett a korrupt Sorin Oprescu számára, de még időben (meg)lépett.

Hirdetés

Emlékeznek még a jó öreg Sorin Oprescura, aki kétszer is elnyerte Bukarest főpolgármesteri székét (előbb függetlenként 2008-ban, majd a PSD színeiben 2012-ben)? Nos, az öreg fiúnak tényleg nagyon szerencsétlen volt ez a péntek 13., a bukaresti fellebbviteli bíróság kihirdette ugyanis a végleges ítéletet az ügyében. Ez pedig kétszer olyan súlyos, mint az alapfokú ítélet volt még 2019-ben: akkor 5 év, 4 hónap szabadságvesztésre ítélték (először ráadásul tévedésből csak 4 év, 4 hónapot kommunikáltak ki), most viszont 10 év, 8 hónap börtönt kapott.

Csakhogy Sorin Oprescu a Digi24 hírtelevízió forrásai szerint kábé két hete udreázott egyet (megpattant az országból), és azóta sem tudni, hol van. Így aztán az ítélet szigorú ugyan, de egyelőre nincs akin végrehajtani. A hatóságok általános körözést adtak ki ellene.

Oprescut kenőpénz elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés vádjában is bűnösnek találták.

Az első nem is volt kérdéses, hiszen éppen kenőpénz elfogadása közben érték tetten annak idején: a bukaresti temetőkezelő hatóság volt igazgatójától fogadott el 25 ezer eurócskát, ezzel pedig úgyszólván meg is ásta a saját sírját.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálódása nyomán aztán kiderült, hogy egy időben gyakorlatilag az összes közbeszerzési eljárást olyan cégekkel nyerette meg, akik hajlandók voltak tejelni, így aztán a bukaresti városháza 2013 és 2015 között valóságos maffiaként tevékenykedett – innen a második és harmadik vádpont.

Hirdetés

Az ügy egyébként még 2015-ben kezdődött, ám az igazságszolgáltatás kerekei lassan őrölnek.

És tudják, mi lassú még? Az idő múlása a dutyiban, hiszen Einstein óta tudjuk, hogy relatív. (Az idő, nem a dutyi.)

No persze, ha lesz, akit hűvösre tenni, mert az ilyen dörzsölt gazemberek köddé tudnak ám válni.

Hirdetés