Napokkal az ítélethirdetés előtt akart udreázni a Colectiv-ügy egyik fő gyanúsítottja

A nyomozók egy új korrupciós ügy miatt csípték el a reptéren a Németországba tartó polgármester urat.

Hirdetés

Bukarest 5. kerületének polgármestere, Cristian Popescu Piedone a nemrég jogerősen letöltendőre ítélt Elena Udrea nyomdokain akart lelépni az igazságszolgáltatás elől, ám az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) emberei elcsípték az otopeni reptéren, amint épp egy németországi járatra akart felszállni. De mint a filmben: már tényleg majdnem fel is szállt.

Elena Udrea volt turisztikai miniszter azért valamivel ügyesebb volt, ő az ítélethirdetése napján lépett le a rá váró hat év börtönbüntetés elől, ám Bulgária területén, a görög határ közelében elkapták.

Cristian Popescu Piedone a Colectiv-tragédia idején az érintett 4. kerület polgármestere volt, és azért ítélték első fokon 8 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, mert úgy adott működési engedélyt a klubnak – nyilván a megfelelő ellenjuttatásokért – hogy a klubban semmi nem felelt meg az előírásoknak. Ez vezetett oda, hogy a tűz kitörése után több mint 60-an meghaltak, és legalább 150-en szenvedtek maradandó sérüléseket.

A másodfokú ítélet kihirdetését azonban – az ügy komplexitására hivatkozva – már négy alkalommal elhalasztották, legutóbb május 3-ikára tűzték ki. Persze jó kérdés, hogy lesz-e valami belőle, hiszen láthatóan nagyon nem fűlik a foga a hazai igazságszolgáltatásnak az ügyhöz.

A (szomorú) vicc az egészben, hogy a DNA ügyészei nem is a Colectiv-per miatt lobogtatták meg az elfogatóparancsot Piedone orra előtt a reptéren, hanem egy új korrupciós ügy miatt, amely még „kezdeti stádiumban” van.

Hirdetés