És az megvolt, hogy a parlament egyik háza elfogadta az autonómiastatútumot?

Persze ez még semmit sem jelent.

Hirdetés

Így a járvány közepette igencsak háttérbe szorult annak az autonómiastatútumnak az ügye, amelyet a Magyar Polgári Párt (MPP) két, RMDSZ-es színekben parlamentbe jutott képviselője, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt még tavaly decemberben immár sokadszor nyújtott be a parlamentben.

Az eddigi próbálkozások sorsa a beható, érdemi vita nélküli elutasítás volt, most viszont a koronavírus miatt némi homokszem került a gépezetbe, a képviselőház ugyanis hallgatólagosan elfogadta.

Erről még hétfőn este Benkő Erika háromszéki RMDSZ-es képviselő tudósította a nagyérdeműt.

„Engem kimondottan bánt, hogy plenáris ülésen nem tudtunk érvelni Székelyföld autonómiája mellett, hiszen ez lett volna a tervezet benyújtásának a lényege, nevezetesen, hogy bontsuk az előítéleteket, tévhiteket és félelmeket ezzel kapcsolatosan!” – jegyezte meg a képviselő.

Kulcsár-Terza József a Székely Hírmondónak úgy kommentálta az ügyet: ez jó hír, arra figyelmeztet, hogy járványidőben sem feledkezhetünk meg a nemzeti ügyeinkről, a szenátusban pedig, ahol már nem lehet hallgatólagos elfogadás, ki kell állni, és meg kell védeni.

Ezzel rá is világított, miért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a hallgatólagos elfogadásból.

Hirdetés

Az ugyanis csupán annyit jelent, hogy ha az első megkeresett kamarában nem tudják 45 napon belül napirendre tűzni egy törvényjavaslatot, akkor az hallgatólagosan elfogadottnak minősül, és tovább kerül a másik kamara – ez esetben a szenátus – elé.

Ott pedig már kötelező napirendre tűzni és szavazni róla.

Márpedig az eddigi példák, illetve a most egyes bukaresti erők által egyre jobban gerjesztett magyarellenes hangulat mellett – amelynek többek között a kormány koronavírus miatti népszerűtlen intézkedéseiről való figyelemelterelés is lehet – nem sok reményünk lehet arra, hogy a Székelyföld önrendelkezését rendezni hivatott tervezetet támogatni fogják.

De persze bármi megtörténhet.

Hirdetés