Újabb lehetőséget adott az autonómia elutasítására a román parlamentnek az MPP

Ismét benyújtották az autonómiastatútumot.

Hirdetés

Rég nem nyújtott már be autonómiatervezetet a parlamentben az RMDSZ frakciójában politizáló Magyar Polgári Párt (MPP) honatyája, Kulcsár-Terza József, úgyhogy az előző tervezet elutasításán fellelkesülve most ugyancsak MPP-s frakciótársával, Biró Zsolttal együtt ismét megtette.

A két honatya meglehetősen utópisztikus elképzelése szerint ha eddig nem is sikerült érdemi párbeszédet folytatni a román pártok képviselőivel, eljön az a pillanat, amikor áttörés következhet be az autonómiaharcban, és a többség elismeri és elfogadja a székelység nemzeti önrendelkezéshez való jogát.

Az MPP szerint Kulcsár-Terza Józsefet a párt országos elnöksége kérte fel a tervezet ismételt benyújtására.

Amúgy a tervezet mindkét benyújtója a Magyar Polgári Mozgalomhoz tartozik, amely az MPP jelenlegi vezetőinek a belső ellenzékét és a pártból az elmúlt hónapokban kizárt politikusokat tömöríti.

Kulcsár-Terza József az MTI-nek elmondta: ezúttal is a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott tervezetet nyújtották be, de ezt Izsák Balázs SZNT-elnökkel folytatott egyeztetés után kiegészítették egy igazságügyi fejezettel. Tájékoztatása szerint egyeztettek az RMDSZ vezetőivel is a benyújtásról, akik azt ígérték, hogy támogatják majd a tervezetet a parlamenti bizottságokban és a plénumban.

Hirdetés

Biró Zsolt az MTI-nek azt mondta: azért az SZNT autonómiatervezetét nyújtották be, és nem az a tervezetet, amelyet az RMDSZ és az MPP közösen dolgozott ki, mert az utóbbi kapcsán megoszlanak a vélemények arról, hogy szükséges-e alkotmánymódosítás az elfogadtatásához.

A tervezetet legutóbb éppen két éve nyújtotta be a parlamentben Kulcsár-Terza, és a rendkívül toleráns, modellértékű kisebbségpolitikát folytató Románia parlamentje érdemi vita nélkül, zsigerből utasította el.

Hirdetés