És akkor most úgy tűnik, tényleg folytatódhat az észak-erdélyi autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának építése

Sikerült lefutni a kötelező bürokratikus köröket, és ismét győztest hirdettek.

Hirdetés

Kisebb sikerről számolt be Sorin Grindeanu közlekedési miniszter: bejelentése szerint hamarosan folytatódhat az észak-erdélyi autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti szakaszának hiányzó része.

Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti, 15,7 kilométeres szakaszról van szó, amelyet az előző kivitelező már 40 százalékban megépített, de aztán a problémák miatt felbontották a szerződést, és újra ki kellett írni a pályázatot.

Amelyen februárban a Drum Asfalt SRL – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas y Regadios SA – Trameco SA – Drumuri Bihor SA román-spanyol konzorciumot hirdették ki győztesnek, a vesztes Strabag azonban óvott, az óvásnak pedig az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács helyt adott, és arra kötelezte az országos közútkezelő vállalatot (CNAIR), hogy ismét értékelje ki a pályázatokat.

A jelek szerint pedig a Strabag óvása sikeres volt, Grindeanu bejelentése szerint ugyanis a szakaszt

egy osztrák-német konzorcium építheti meg 420,34 millió lejért.

Ez pedig a Strabag-Geiger tandem lesz.

Amelynek három hónapja van a tervezésre és 18 a szakasz megépítésére.

A projektet vissza nem térítendő uniós forrásokból finanszírozzák.

Az észak-erdélyi sztrádának már 2012-re el kellett volna készülnie, de a leghosszabb, már járható szakasza még mindig csak a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti, mintegy száz kilométeres rész, de ebből is hiányzik a Maroskece és Aranyosgyéres közötti, 15,7 kilométeres szakasz.

Hirdetés

Ennek a megépítése eddig

kudarcok sorozatába fulladt, egyik kijelölt építő sem tudta teljesíteni a feladatot.

Amelynek a megépítéséről az amerikai Bechtel kivonulása után – autópálya helyett NATO-tagságot kapott Románia az amerikaiaktól, ennek az ára volt az amerikai cég pályázat nélküli megbízása, és a jelek szerint sohasem gondolták komolyan, hogy tényleg meg is építik a sztrádát – 2015-ben írtak alá új szerződést a román Straco céggel.

Amely tavaly márciusig a rendelkezésére álló mintegy hat év alatt rekord közeli teljesítményt ért el, mert a 16 kilométeres szakasznak csupán mintegy 40 százalékát sikerült megépítenie.

Miután már az alvállalkozói is levonultak a munkaterületről, a kormánynál is betelt a pohár, és márciusban felbontotta a szerződést, hogy mielőbb kiírhassa az új pályázatot.

A cég azonban beperelte az államot, és csillagászati összegű, több mint 460 millió lejes kártérítést követelt.

Emiatt a szerződés felbontásának folyamatát fel kellett függeszteni.

Ám tavaly júliusban végül mégis ki lehetett írni az új pályázatot, amelynek idén január 31-ln hirdették ki a nyertesét – hogy aztán az óvás miatt még tovább csússzon az építkezés.

Hirdetés