Ha nem vigyázunk, a végén még megépül az észak-erdélyi autópálya hiányzó szakasza Kolozsvár és Marosvásárhely között

Legalábbis a közlekedési minisztérium most megint biztató hírekkel szolgált.

Hirdetés

Az észak-erdélyi autópályát méltán nevezhetjük elátkozott sztrádának, hiszen a megépítéséről az akkori román kormány és az amerikai Bechtel céggel még 2004-ben aláírt szerződés értelmében már 2012 óta száguldoznunk kellene rajta több mint négyszáz kilométeren át, Nagyváradtól Brassóig, de még mindig csak alig száz kilométer épült meg belőle.

Van azonban egy szakasza, amely az átlagosnál is elátkozottabb: a Maroskece és Aranyosgyéres közötti 16 kilométer.

Ennek a megépítéséről a Bechtel kivonulása után – autópálya helyett NATO-tagságot kapott Románia az amerikaiaktól, ennek az ára volt az amerikai cég pályázat nélküli megbízása, és a jelek szerint sohasem gondolták komolyan, hogy tényleg meg is építik a sztrádát – 2015-ben írtak alá új szerződést a román Straco céggel.

Amely idén márciusig a rendelkezésére álló mintegy hat év alatt rekord közeli teljesítményt ért el, mert a 16 kilométeres szakasznak csupán mintegy 40 százalékát sikerült megépítenie.

Miután már az alvállalkozói is levonultak a munkaterületről, a kormánynál is betelt a pohár, és márciusban felbontotta a szerződést, hogy mielőbb kiírhassa az új pályázatot.

A cég azonban beperelte az államot, és csillagászati összegű, több mint 460 millió lejes kártérítést követelt.

Hirdetés

Emiatt a szerződés felbontásának folyamatát fel kellett függeszteni.

Kedden azonban a közlekedési minisztérium örömhírt jelentett be: mégiscsak ki lehetett írni az új pályázatot.

Cătălin Drulă közlekedési miniszter szerint ez azért vált lehetségessé, mert a hitelezők kérésére a bíróság kimondta, hogy a Straco csődbe jutott, így a vele kötött szerződés végre felbontottnak minősül, ezért már várják is az újabb pályázókat a nagyon-nagyon hiányzó szakasz megépítésére.

Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti, mindössze 16 kilométeres szakasz ugyanis azért lenne nagyon fontos, mert csak ez hiányzik ahhoz, hogy Kolozsvártól Marosvásárhelyig folyamatosan autópályán lehessen közlekedni.

Hirdetés