Képzelje, az észak-erdélyi autópályáról kizavart építtető cég most 461 milliós kártérítést követel

Öt hónap alatt 160 métert haladtak az autópályával, de még nekik áll feljebb.

Hirdetés

Több mint 461 millió lejes kártérítést követel a román Straco cég – amely ugye az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közötti 16 kilométeres szakaszán (nem) dolgozott – a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalattól (CNAIR), miután az (a CNAIR) március 11-ikén szerződést bontott velük, mert 5 hónap alatt mindössze 1%-ot haladtak a melóval, azaz kábé 160 métert.

Csakhogy a Straco a bíróságon támadta meg a döntést, és meg is nyerték alapfokon a pert, így egyelőre nem lehet felbontani a szerződést. Ezek szerint a Straco építőmérnökök helyett inkább ügyvédeket alkalmazott, mert autópályát építeni nem tudnak, de perelni igen.

A CNAIR természetesen megtámadta az alapfokú döntést, ám Iustitia malmai lassan őrülnek.

A Straco arra hivatkozott, hogy a CNAIR nem fogadta el alvállalkozónak a Restra nevű céget, és ezért nem tudtak haladni a melóval. Mondjuk emlékeztetnénk azért arra is, hogy korábban meg azért nem tudtak haladni a melóval, mert nem fizették ki a korábbi alvállalkozóikat, így azok még a tavalyi év végén kivonultak a munkaterepről, jogos sértődöttséggel.

A Straco 2016-ban úgy nyerte el az építtetés jogát, hogy a becsült 620 millió lejes büdzsének jócskán alálicitált: azt állították, hogy márpedig ők rongyos 280 millából összedobják a cuccot. A munkára eredetileg 16 hónapos határidőt kaptak, azaz 2018 elejére már bőven kész kellett volna lennie. Azóta a vállalt munkának még a 38%-át sem voltak képesek teljesíteni, most mégis nekik áll feljebb.

Hirdetés

Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti, mindössze 16 kilométeres szakasz azért lenne nagyon fontos, mert csak ez hiányzik ahhoz, hogy Kolozsvártól Marosvásárhelyig folyamatosan autópályán lehessen közlekedni.

Csakhogy a Straco most azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a CNAIR nem fogadja el a Restrát alvállalkozónak – annak dacára, hogy szerintük nem felel meg a feltételeknek –, akkor ez ügyben is bírósághoz fordulnak, egy pereskedés, pedig tovább késleltetheti az egész folyamatot.

Addig pedig marad a háromórás buszút vagy a jó esetben is másfél órás autózás Kolozsvár és Marosvásárhely között.

Hirdetés