Emlékeznek még a Kínában fogva tartott kolozsvári tanárra? Mert a román hatóságok a jelek szerint megfeledkeztek róla

Pedig már az év eleje óta haza kellett volna szállítaniuk.

Hirdetés

Bár már hónapok óta haza kellett volna szállítani, még mindig Kínában raboskodik az a Kolozsvárról a távol-keleti országba költözött tanár, Marius Balo, akit még négy évvel ezelőtt ítéltek nyolc év szabadságvesztésre csalás miatt.

Mint azt még az év elején megírtuk, a romániai hatóságok is rábólintottak, hogy hazaszállítható, hogy egy romániai börtönben töltse le a büntetése hátra lévő részét, majd januárban a kínai illetékesek is belementek a hazaszállításába.

Csakhogy Kína februárban lefagyott a koronavírus-járvány miatt, bezárt az összes illetékes hivatal – többek között az a börtönbeli bizottság sem ült össze a tervezett időpontban, amelynek a végső szót kellett volna kimondania a kiadatásról.

Ez még érthető – csakhogy azóta Kínában is újraindult az élet, és már Románia is túl van a teljes lezáráson.

Ehhez képest semmi sem történt.

Balo ügyvédje azt mondja: hiába bombázta az illetékes román intézményeket mindenféle beadványokkal, senki sem válaszolt érdemben.

És természetesen nem is intézkedtek.

A jogi képviselő szerint a román állam magára hagyta az ország egyik állampolgárát.

Hirdetés

Mint elmondta, hónapok óta senki sem tud semmit róla, egyetlen élő rokona, Kolozsváron élő nagybátyja is hónapokkal ezelőtt beszélt vele utoljára.

A román hatóságok utoljára júliusban reagáltak, de abban sem volt köszönet: az Interpol romániai képviselete csak annyit írt, hogy a járványhelyzet miatt fogalmuk sincs, mikor szállítható haza Balo.

De azért azt állítják: kapcsolatban vannak a kínai hatóságokkal.

Az igazságügyi tárca viszont csak annyit írt az ügyvédnek: érdeklődjön az Interpolnál.

A 38 éves Marius Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta él Kínában. Ügyvédei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól: a 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott, bár ügyvédje szerint nem volt tudomása arról, hogy a pénz bűncselekményből származik.

Már 2014-ben letartóztatták, de csak 2016-ban ítélték el, azóta börtönben van. Az igazságügyi minisztérium illetékesei azt ígérték, a kolozsvári származású tanárt a lehető leghamarabb hazahozzák.

Arról mi is írtunk, hogy a férfit évek óta borzasztó körülmények között tartják fogva, rendszeresen kínozzák, éheztetik és dolgoztatják. A rokonai évekig próbálták felhívni erre a román hatóságok figyelmét, érdemi lépés azonban csak tavaly októberben történt az ügyben.

Hirdetés