Ezt a pechet: a koronavírus a Kínában fogva tartott kolozsvári tanár kiadatását is megfertőzte

A járvány miatt nem működnek az állami intézmények, úgyhogy halogatják a hazaszállítását.

Hirdetés

Várnia kell még a csalás miatt hosszú évek óta kínai börtönben sínylődő kolozsvári tanárnak arra, hogy romániai börtönben sínylődhessen: hiába döntöttek a kínai hatóságok az év elején arról, hogy kiadható Romániának, hogy aztán büntetését egy itteni börtönben tölthesse le, még nem térhet haza.

Az ok: a távol-keleti országban tomboló koronavírus.

A járvány miatt ugyanis az ország jóformán leállt: a kór terjedését megakadályozandó bezárták az állami hivatalokat, és ezt az intézkedés február 9-éig meghosszabbították.

Így aztán annak kínai börtönnek a kiadatásokról döntő bizottsága, amelyben Balo raboskodik, nem tud összeülni az eredetileg tervezett keddi időpontban.

Ezt Balo ügyvédje mondta el a sanghaji román konzulátus tájékoztatása alapján.

Az ügyvéd szerint most annak szurkolnak, hogy ne hosszabbítsák tovább a hivatalok bezárását, és a bizottság kilencedike után minél hamarabb üljön össze.

Azért a kínai helyzetet és a hatóságok habitusát ismerve lehet, hogy ez kissé derűlátó hozzáállás.

A kínai hatóságok január elején bólintottak rá a román igazságügyi minisztérium kérelmére, így a Kínában bebörtönzött Marius Balo hazatérhet Romániába, de itthon le kell töltenie börtönbüntetése maradékát.

Hirdetés

A 38 éves Marius Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta él Kínában. Ügyvédei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól: a 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott, bár ügyvédje szerint nem volt tudomása arról, hogy a pénz bűncselekményből származik.

Már 2014-ben letartóztatták, de csak 2016-ban ítélték el, azóta börtönben van. Az igazságügyi minisztérium illetékesei azt ígérték, a kolozsvári származású tanárt a lehető leghamarabb hazahozzák.

Arról mi is írtunk, hogy a férfit évek óta borzasztó körülmények között tartják fogva, rendszeresen kínozzák, éheztetik és dolgoztatják. A rokonai évekig próbálták felhívni erre a román hatóságok figyelmét, érdemi lépés azonban csak tavaly októberben történt az ügyben.

A koronavírus egyébként, amely hátráltatja Balo hazaszállítását, továbbra is súlyos problémát okoz Kínában.

Csak hétfőn 64 ember halálát okozta a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban. A járvány következtében hétfő éjfélig elhunytak száma ezzel a tartományban 414-re emelkedett, míg az összes ott diagnosztizált fertőzötté 13 522-re. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és hétfő éjfélig összesen 303 beteg veszítette életét.

A kedden reggel 10 óráig közzétett adatok szerint a vírus eddig országosan 20 471 embert fertőzött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban.

Hirdetés