Képünk illusztráció

Egy román központban hozták létre a világ legcsípősebb paprikáját, aminek a puszta érintése fáj

Ezt akkor sem tudná megenni, ha kiskanállal falja az Erős Pistát.

Hirdetés

Egy Buzău megyei kutató- és növénynemesítő központban létrehozták a világ legcsípősebb paprikáját, ami annyira csípős, hogy a felvágásával felszabaduló gázok könnyezést és tüsszögést okoznak, a felvágott húsának vagy a magjának pedig már a puszta érintése is igen erős csípősségérzetet kelt. Arra ne is gondoljon, hogy belekarikázzon belőle a vasárnapi húslevesbe, mert valószínűleg belehalna.

Az eddigi rekordtartó a Carolina Reaper volt, amelyet 2013-ban jegyeztek be a Guinness Rekordok Könyvébe a világ lecsípősebb paprikájaként. Ez a fajta 2,2 millió Scoville-féle csípősségi egységgel (Scoville heat unit, SHU) rendelkezik, de a buzăui fajta még erre is ráver 200 egységgel: 2,4 millió SHU csípősséggel büszkélkedhet. Ez már nem is csíp, ez már horzsol.

Ezt már 2014-ben igazolták, idén pedig egy franciaországi kertészeti világkongresszuson is megerősítették a rekordot.

A növénynemesítő központ egy buzăui kolbászkészítő cég felkérésére kezdett el foglalkozni a feladattal, és a cél tulajdonképpen nem is az volt elsősorban, hogy minél csípősebb paprikát nemesítsenek ki, hanem az, hogy az illető paprikák egységesen csípősek legyenek, hogy a gyártó pontosan tudja, mennyit kell használnia a recepthez. A növény genetikai alapját a Romániában termesztett legrégebbi csilipaprika-fajta, a Cornul Caprei adta, ezt turbózták fel kissé a kutatók.

Hirdetés

Az egyelőre csak L 13A kóddal ellátott új fajta hamarosan megkaphatja a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyását, ezzel pedig itthon és külföldön is kereskedelmi forgalomba kerül. Az extra magas kapszaicin-tartalmú (ez az alkaloid adja a paprikák csípős ízét) paprika nemcsak az élelmiszer-, de a gyógyszeriparban is felhasználható, sőt akár önvédelmi riasztó spray is előállítható belőle.

De semmiképpen ne tegye bele a levesbe!

Hirdetés