Csíkszeredában bezárnak az iskolák, de most kivételesen Udvarhelyen sem jobb, mint Csíkban

Mert Székelyudvarhelyen is bezárnak a sulik egy hétre a magas koronaszámok miatt.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: És ahogy ez ebben a hullámzó járványhelyzetben sajnos egyre gyakrabban előfordul, a tegnapi hír után változott a helyzet. A Székelyhon arról tudósít, hogy Hargita Megye Prefektusi Hivatala a csütörtöki nap folyamán felülírta saját korábbi döntését és az új rendelkezés szerint Csíkszeredában mégis mehetnek óvodába a kicsik jövő hétfőtől, azaz október 19-étől. Ami a többi csíkszeredai, illetve az udvarhelyi közoktatási intézményeket illeti, minden marad a régiben. Hacsak megint nem változik a helyzet.

Ahogy azt Csíkszereda leköszönő polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán már hétfőn előrevetítette, bezárnak a sulik Hargita megye székhelyén, sőt Székelyudvarhelyen is, ahol ezúttal tehát nem jobb mint Csíkban. A döntés természetesen a magas koronaszámok miatt született.

A Székelyhon szerint a két városban hétfőtől október 25-éig szünetel az óvodák, napközik tevékenysége, az iskolák pedig vörös forgatókönyvre térnek át: kizárólag online fog zajlani az oktatás.

Ráduly korábban nem rejtette véka alá, hogy – a többek között Iohannis által is gyakran hangoztatott hivatalos állásponttal ellentétben – a választások igenis közrejátszhattak a számok megugrásában – a korábban „lazábban kezelt” óvintézkedésekkel egyetemben –, hiszen Hargita megyében a voksolást megelőző két hétben 146, míg az azt követő két hét során szembeötlően több, 401 pozitív esetet igazoltak.

Hirdetés

Az iskolák bezárása azt jelzi, hogy Csíkban és Udvarhelyen az ezer főre eső fertőzöttek száma elérte a hármat. Az egész megyére számolva átlagosan ez a szám kedden 1,50 volt, az utóbbi napokban pedig ismét megduplázódtak a napi számok a múltheti adatokhoz képest.

Hirdetés