Erdélyben is elszabadult a korona: több megyében megduplázódtak a napi számok egy hét alatt

A térségből jelenleg Fehér megyében a legrosszabb a helyzet, de máshol sem rózsás. Csíkszereda igen közel áll a karanténhoz.

Hirdetés

Több erdélyi megyében is 1,5 fölött van az 1000 lakosra jutó koronafertőzöttek száma – ez az a kritikus szint, amely fölött a hatóságok újabb megszorító intézkedéseket vezetnek be a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében.

Ez az érték még mindig Bukarestben (2,69) és elsősorban moldvai megyékben a legmagasabb, de rögtön a második helyen Fehér megye áll jelenleg, ahol 2,53 fertőzött jut 1000 lakosra és 100 körül van a napi új fertőzöttek száma.

Ami ennél is aggasztóbb, hogy az utóbbi egy hét során több erdélyi megyében is megduplázódott a napi esetszám: páldául Kolozs, Hargita és Maros megye is ebben a cipőben jár.

Fehér megyén kívül a többi erdélyi megyében egyelőre nem haladta meg ez a szám a kettőt, de több helyen is megközelíti. Szilágy megyében például a nyáron még alig volt igazolt fertőzés, azóta azonban akkorát fordult a helyzet, hogy Fehér megye után rögtön Szilágy következik, 1,89-es értékkel, és az utóbbi másfél hétben itt is megugrottak a napi számok.

Hirdetés

A sorban Szeben (1,82), Kolozs (1,80), Temes (1,64) és Brassó (1,58) következik.


Hargita megyében épp most érte el az 1,50-et az ezer lakosra jutó fertőzésszám, de a megyeszékhelyen, Csíkszeredában elég rossz a helyzet: ott már majdnem elérte a 3-at – efölött komoly megszorításokra, többek között az iskolák bezárására, sőt akár teljes karanténra is számítani lehet.

Hirdetés