Csak a kórházi folyosókon jut már hely az intenzív terápiára váró betegeknek (VIDEÓval)

Bár a nyilvánosságra kerülő felvételek Bukarestben készültek, az országban bárhol máshol is készülhettek volna – ismerik el rezignáltan az orvosok.

Hirdetés

A keddi járványjelentésből is láthattuk, hogy enyhe mérséklődés állt be a napi esetszámokat illetően, az intenzív terápiás osztályok viszont továbbra is maximálisan telítettek, és nagyon sok az elhunyt is. Azt pedig az előző tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a korlátozó intézkedések fokozatosan éreztetik hatásukat, először a napi esetszámok csökkennek, majd idővel a kórházi kezeltek számában is meglátszik a csökkenés.

A múlt hét folyamán még azt nyilatkozták a romániai járványkezelés fejesei, hogy akinek nem jut hely az intenzív terápián például Bukarestben, azt átszállítják a környező megyék kórházaiba, és ez így volt eddig is. A most nyilvánosságra kerülő felvételek viszont nem egészen ezt igazolják (vagy csak egyszerűen az van, hogy átléptük már azt a szintet is). A folyosók kényelmetlen székein nyomorgó, oxigénpalackra kötött emberek, és a köztük láthatóan fáradtan bóklászó orvosok lehangoló képe nem azt a benyomást kelti, mintha ezeket az embereket a közeljövőben elszállítanák.

     

A Matei Balș Járványtani Intézet orvosa, Adrian Marinescu szerint amíg a fővárosban napi szinten 1500 körül mozog az új betegek száma, 20 százalékuk légzéstámogatásra szorul, világos, hogy nincs elegendő hely – ez független attól, hogy hétköznap vagy hétvége van, illetve attól, hogy az orvosok mit tudnak tenni egy nap alatt. Ha egy páciensnek nem sikerül helyet biztosítani a szalonokban vagy az intenzív terápián, akkor is megkapják az ellátást, oxigénre is kötik őket, akár az ügyeletes orvosok termében. Ez a valóság ezeken a napokon, és ez a helyzet nem csak a Balş-ban áll fenn – tette hozzá az orvos. Az ügyeletes orvosok akár 30 esetet is felügyelnek ilyen keretek között, miközben az ágyak száma 19, maximum 20.

Egyébként a felvételt készítő páciens sem rosszindulatból tette közzé, hogy milyen körülmények uralkodnak a kórházban, hiszen elismeréssel szólt az orvosok erőfeszítéseiről, csak meg akarta mutatni a realitást.

Hirdetés

A bukaresti Marius Nasta Intézetben sem sokkal jobb a helyzet. Beatrice Mahler menedzser szerint mintegy 60 súlyos esettel foglalkoznak a kórtermekben, ezeknek a betegeknek az ellátása teljesen másképpen zajlana az intenzív terápián, ahol több odafigyelést kaphatnának. Mindent megtesznek értük, de ez mégsem ugyanolyan, mintha az ATI-n lennének – magyarázta az orvos, aki szerint az elhalálozási számok növekedése a legaggasztóbb. Arra utalt, hogy a súlyos állapotban lévő betegek túl későn jutnak ellátáshoz. Ha ez így folytatódik, a december egy olyan hónap lesz, amikor nagyon sokat fogunk sírni, fogalmazott.

Bukarestben összesen 120 ATI-s ágy van, jelenleg az összes foglalt. Ha fel is szabadul egy, azonnal elfoglalják. Országos szinten 1428 férőhely van, de ez a szám nap mint nap változik.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) e heti összesítése szerint a halálesetek 29,2%-a Bukarestben, valamint Konstanca, Prahova, Szeben és Bihar megyében történt, míg a fertőzések 33,3%-át Bukarestben, illetve Kolozs, Konstanca, Iaşi és Brassó megyében jegyezték. Az elhunytak 83,5 százaléka 60 éven felüli volt, 59,2 százalékuk férfi. A koronavírus miatt eddig elhunytak 95,3%-ának volt még legalább egy nyilvántartott betegsége.

Hirdetés