Mérsékelt optimizmusra adnak okot a keddi járványszámok

Kevesebb az új eset, mint múlt héten, viszont az intenzív ellátásra szoruló betegek és az elhunytak száma rendkívül magas.

Hirdetés

A járványhelyzet hétfői állását tükröző keddi jelentés mérsékelt optimizmusra ad okot, mivel az új koronavírusos esetek száma nem haladja meg a múlt héten körvonalazódó 8-9 ezres platót. A közel 31 ezer tesztből 7753 új esetre derült fény, ugyanakkor az újratesztelések következtében 1253 beteg számára áll fenn továbbra is a koronavírus-fertőzöttség diagnózisa. A pozitivitási ráta ennek megfelelően csökkent 25,22 százalékra.

Az elhunytak száma az eddigi második legmagasabb értékre nőtt: először november 11-én haladta meg a kétszázat (203) az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma, ezúttal 196-an vesztették életüket a koronavírus következtében. Meghalt egy csecsemő, aki a fertőzöttség mellett több betegségben is szenvedett. Nyolcan a negyvenes éveikben jártak, 28-an az ötvenes korcsoporthoz tartoztak, a többiek ennél idősebbek voltak. Kilenc elhunytnak nem volt más ismert betegsége, három esetben nem jelentették az esetleges alap- vagy társbetegséget.

A kórházakban 13 667 fertőzöttet ápolnak, ebből 1204-et az intenzív terápiás osztályokon (ATI). Ez a szám soha nem volt még ilyen magas. A tízezres küszöböt még november elején léptük át, egy hónap alatt szinte napról napra nőtt a súlyos betegek száma.

Minden megyei adat mérséklődést mutat a múlt héthez képest, a legtöbb új esetet Bukarestben (1147), Kolozsban (393) és Brassóban (319) regisztrálták. A lakosságarányos fertőzési ráta Szebenben (8,47), Brassóban (7,36) és Kolozsban (7,03) a legmagasabb.

Hirdetés