Végre valami biztató hír is érkezik az egészségügyi minisztertől

A pénteki járványjelentés is alátámasztja: 9-10 ezer körül stabilizálódott a napi esetszám.

Hirdetés

Már vártuk, hogy a romániai járványkezelés fejesei mikor mondanak valami biztatót a számok alakulásáról. Láthattuk ugyanis, hogy egy platósodás állt be, de ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a hatóságok konkrét helyzetértékelése nélkül.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt hét adatai alapján az egy nap alatt regisztrált megbetegedések száma 9-10 ezer körül stabilizálódott, az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek száma viszont továbbra is dinamikus változást mutat. Az ATI osztályokon jelenleg kezelt betegek 10-14 nappal ezelőtt kerültek kórházba, állapotuk ez idő alatt súlyosbodott.

Egyik napról a másikra, sőt egy nap folyamán többször is változhat a terápiás osztályok telítettsége,

mert van, akinek az állapota javul, így átszállítják egy másik részlegre, és van, akinek a szervezete feladja a koronavírus elleni küzdelmet, magyarázta a tárcavezető.

A járvány folyamán már előfordult, hogy Bukarestben az összes intenzív terápiás ágyat elfoglalták a betegek, ebben az esetben a szomszédos megyék vagy a régió kórházaiba szállították az új eseteket, ahogy most is történik. Az elmúlt két hétben felmérték az ATI-s ágyak megüresedésének dinamikáját, azt, hogy hányan kerülnek lélegeztetőgépre, hányan szorulnak oxigénterápiára, kiket lehet áthelyezni más osztályokra. Jelenleg egyébként 412-en vannak intubálva.

Mindegyik beteg állapotát megvizsgálják, és egyénileg döntenek arról, hogy milyen osztályra kerüljön. Előfordul azonban, hogy valakinek az állapota javulást mutat, de néhány napon belül ismét visszakerül az ATI-ra. A javulást mutató súlyos betegek tehát ugyanolyan odafigyelést igényelnek, mint a kritikus időszakban, figyelmeztetett Tătaru.

Az 555-ös rendelet életbe lépésével az ország 24 kórházban összesen 280 új ágyat alakítottak ki,

ezeket 7-21 napon belül lehet igénybe venni, ugyanis a katasztrófavédelmi felügyelőség az engedélyezés ellőtt ellenőrzi a berendezéseket és a körülményeket.

Vannak már most kórházak, ahol az orvosok gyakorlatilag megállás nélkül ügyeleteznek, főleg ott, ahol nagy számú kolléga kapta el a fertőzést. Jut-e orvos a 280 új férőhely mellé? – szegezték a kérdést a tárcavezetőhöz. Válaszában kifejtette, hogy minden kórházban felmérték a személyzeti állományt is, beleértve a belügyminisztériumhoz kerülő új egészségügyi alkalmazottakat, az új rezidenseket, az orvosi egyetem végzős évfolyamáról kikerülő önkéntesek is. A személyzet elosztásáról Raed Arafat államtitkár és dr. Călin Alexandru dönt.

Tătaru azt is elárulta, hogy jelenleg az Astra Zeneca és Pfizer BioNTech cégekkel kötöttek szerződést a vakcinákra, de hamarosan a Johnson&Johnson-nal és Novavax-szal is megegyeznek.

Hirdetés

A pénteki járványjelentés alátámasztja mindazt, amit Nelu Tătaru a stabilizálódásról és az intenzív terápián ápolt betegekről mondott: csütörtök óta 9 272 új esetet regisztráltak, az ATI-n pedig 1139-en küzdenek a felépülésért. Románia ezzel meghaladta a 400 ezret a járvány megjelenése óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek számával. Egy héttel ezelőtt 9489, két héttel ezelőtt pedig 10 260 beteget regisztráltak, látványos növekedés vagy csökkenés tehát nem állt be.

Csütörtök reggeltől péntek reggelig 160 halálesetet jelentettek, nyolc áldozat a negyvenes éveiben járt, a többiek ennél idősebbek voltak. Két esetben az elhunytnak nem volt ismert alapbetegsége, hét esetben nem jelentették az esetleges alap- vagy társbetegségeket.

Jelenleg 13 548 beteget ápolnak a kórházakban, ebből 1139-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Az adatok értelmezéséhez fontos adalék, hogy 36 453 tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában, a pozitivitási ráta pedig 25,44%-os.

Bukarest (1412) után a legmagasabb esetszámot Kolozs megyében (520) regisztrálták. Azon megyék közül, ahol magyarok is élnek, Szeben (394), Maros (361), Temes (311) és Bihar (276) megyében van még sok új fertőzött.

Az elmúlt 14 nap adatai alapján a lakosságarányos fertőzési rátát az alábbi grafikon mutatja megyékre leosztva:

Hirdetés