Azt hitte, idén már autópályán megy Kolozsvárról Marosvásárhelyre? Nem fog…

Felbontották a szerződést az egyik 15 kilométeres szakaszon négy éve szerencsétlenkedő építtetővel.

Hirdetés

A közlekedési minisztérium végre-valahára rászánta magát, hogy szerződést bontson az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszán „dolgozó” román céggel, amely az utóbbi 5 hónapban a munka 1%-át volt képes elvégezni. Ami már csak azért is nevetséges mert egy 15,7 kilométeres szakaszról van szó, ráadásul elég könnyű terepen, aminek a megépítését már több mint 4 éve húzzák.

Pedig már csak ez a rövid szakaszocska hiányzik ahhoz, hogy Kolozsvártól Marosvásárhelyig folyamatosan az A3-as autópályán lehessen repeszteni – mondani sem kell, mennyire felgyorsítaná ez a két megyeszékhely közötti forgalmat.

Tulajdonképpen, ha 2016-ban – amikor a román Straco cég megnyerte a szakaszra a licitet – kiküldünk egy csapat lelkes óvodást, ők azóta már LEGO kockákból is kirakták volna az egészet, ráadásul sokkal pöpecebb is lenne.

„Elérkezett a pillanat, amikor azt mondjuk, elég!” – mondta karakánul Cătălin Drulă közlekedési miniszter, pedig már réges-régen elérkezett a pillanat, amikor azt mondhatták volna: „elég”.

Most, hogy a szerződést felbontották, újra ki kell írni a versenyvizsgát, így akár újabb évek telhetnek el, mire az a rövid kis szakasz végre elkészül. Állítólag éppen ezért halogatták eddig a szerződésbontást – remélték, hogy a cég összeszedi magát, és nem kell újabb éveket elvesztegetni.

A Straco 2016-ban úgy nyerte el az építtetés jogát, hogy a becsült 620 millió lejes büdzsének jócskán alálicitált: azt állították, hogy márpedig ők rongyos 280 millából összedobják a cuccot. A melóra eredetileg 16 hónapos határidőt kaptak, azaz 2018 elejére már bőven kész kellett volna lennie – ám nem így lett.

Hirdetés

A Straco egyébként is csődeljárás alatt áll, már hónapok óta nem fizet a tényleges munkát végző alvállalkozóinak, akik a tavalyi év végén sértődötten ki is vonultak a terepről – az utolsó cég december 10-én szedte a sátorfáját – nem csoda hát, hogy csak 1%-ot, azaz körülbelül 157 métert sikerült haladni az elmúlt 5 hónap során.

Azt mondani se kell, hogy az ovisok mire mentek volna a LEGO kockáikkal 5 hónap alatt.

Egyébként az eredeti, 2004-es tervek szerint a Bors–Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely–Brassó nyomvonalon haladó teljes észak-erdélyi autópályának el kellett volna készülnie már 2012-re.

 

Hirdetés