Az oltásellenesek most épp azt terjesztik, hogy lejárt oltásokat adnak be 3. dózisnak

Az összeesküvés-elméletek párhuzamos univerzumában a pingvin repül, „Bilgéc” csipet ültet önbe, a Föld pedig lapos…

Hirdetés

Az embernek elég egy kicsit szétnézni a Facebookon (hiszen ebben az országban garantáltan mindenkinek van oltásellenes, járványtagadó, összeesküvés-hívő stb. ismerőse) és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb álhírekkel találja szemben magát a járvánnyal és járványkezeléssel kapcsolatban. Ezek forrása meglehetősen kétes, és ha az ember rákérdez az ilyesmiket megosztó ismerősénél, hogy ezt mégis honnan szedi, hol van a hiteles forrás, akkor legtöbbször érdemi válasz helyett olyan kioktató megjegyzéseket kap, mint „olvass utána, tájékozódj, ébredj”.

A legújabb – ki tudja, melyik kisujjból szopott – álhír szerint Romániában (ahol valóban elég sok oltást kell kidobni, mert lejárt a szavatosságuk) most épp lejárt oltásokat adnak be 3. dózisként a jelentkezőknek. Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint ez hülyeség. Senki nem kap lejárt oltást, és az országban nem találni egyetlen oltásközpontot sem, ahol ne tudnák garantálni az oltások minőségét és használhatóságát.

A félreértés alapját egyébként talán az szolgáltathatja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szeptember végén 6 hónapról 9 hónapra hosszabbította meg a Pfizer/BioNTech által gyártott vakcina szavatossági idejét. Tehát nem arról van szó, hogy lejárt oltásokat adnának be az embereknek, csupán arról, hogy a szakemberek rájöttek: megfelelő körülmények között tárolva az említett szer tovább eláll, mint azt korábban hitték, így ahelyett, hogy még bőven használható és hatékony oltásokat kidobnánk a szemétbe, meghosszabbították a felhasználhatósági időtartamot.

Cseke azt is elmondta, hogy bár nagyon szép dolog, hogy más országok a segítségünkre sietnek most, hogy ekkora bajban vagyunk, de igazából nekünk magunknak kellene magunkon segítenünk: be kéne oltani magunkat. Mert az nem buli, hogy míg más EU-s országokban legalább 70–80%-os az átoltottság, addig nálunk – szerinte – 34%-nál tartunk. A nyájimmunitáshoz ugyanis 70% fölötti védettségre lenne szüksége a társadalomnak, ezt pedig vagy elérjük egyszerűen és könnyen az ingyenes vakcinákkal, vagy megvárjuk, amíg olyan sokan átesnek a betegségen, hogy ez adjon védettséget.

Utóbbi lehetőség azonban nagyon hosszú és rögös utat jelent, és ebben az esetben könnyen bejöhet Nelu Tătaru jóslata, és akár 5. hullám is következhet a hazai járványban.

Hirdetés

Mindenesetre a helyzet már annyira súlyos, hogy már el is kezdték az első súlyos fertőzötteket átszállítani Magyarországra, mert itt már nem férnek el.

Szóval ideje lenne végre egy kis felelősséget vállalni, és oltakozni ahelyett, hogy hülyeségeket olvasgatunk a neten.

Hirdetés