Egészségügyi szakember: ha nem oltakozunk, jönnek az újabb járványhullámok

A volt egészségügyi miniszter – politikustól szokatlan módon – nem kertel, és a kormányzat felelősségét is pedzegeti.

Hirdetés

Oltások nélkül még jó ideig élvezhetjük a koronavírus-járvány társaságát – erre figyelmeztetett Nelu Tătaru, a miniszterelnök egészségügyi szaktanácsadója, volt egészségügyi miniszter.

Tătaru, aki civilben orvos, közösségi oldalán nem lacafacázott: kerek perec leírta, hogy amíg nem veszi fel elegendő számú ember a koronavírus elleni oltást, addig jönnek az újabb és újabb hullámok –

mindaddig, amíg a megfertőződések, illetve az oltások együttes eredménye nyomán érjük el a csoportos immunitást.

A tanácsadó szerint a romániai társadalom nem olyan, mint egy villanymozdony, hanem inkább gőzmozdonyhoz hasonlít: folyamatosan újra kell tölteni üzemanyaggal.

Ezt arra értette, hogy míg az év elején még mindenki alig várta az oltások megjelenését, és hosszú várólisták alakultak ki, addig májusra a lendület kifulladt, és azóta sem éledt újra.

Ezért pedig a kormányzati és egészségügyi illetékesek is felelősek,

mivel nem kommunikálták folyamatosan és érthetően, hogy szó sincs arról, hogy vége lenne a járványnak.

Ehelyett inkább azt a hurráoptimista hozzáállást vették át, miszerint vége a gondoknak.

Csakhogy ez nagyon nincs így – ahogy azt a jelenlegi helyzet is mutatja.

Tătaru figyelmeztet: mivel nem tanultunk az előző hullámokból, folyamatosan jönnek majd a következők – mindaddig, amíg a lakosság 70 százaléka védettséget nem szerez.

„Immúnissá oltással vagy a betegségen való áteséssel lehet válni. A többség pedig úgy döntött, hogy a betegségen átesve szerez immunitást”

Hirdetés

– utalt arra, hogy a lakosság körében hatalmas az irracionális oltásellenesség.

Ezért aztán ha most nem hozzuk meg a szükséges döntéseket, akkor

a rengeteg áldozatot követelő negyedik hullám lecsengése után előbb-utóbb jön az ötödik is.

Ameddig a lakosság legalább 70 százaléka nem szerez valamilyen szintű immunitást.

Nem biztos, hogy ezt meg kellene várni.

Jön a Pfizer, megy a Pfizer

303 030 újabb adag Pfizer vakcina érkezik Romániába csütörtökön. A lakosság tehát nem panaszkodhat arra, hogy ne lenne oltóanyag, és ezért söpört így el minket a 4. járványhullám. Ellenkezőleg: az illetékesek épp most jelentették be, hogy több mint 152 ezer adag vakcina (zömében Pfizer) szavatossága járt le, így ezeket ki kellett vonni a forgalomból. Az érthetetlenül nagyarányú oltásellenesség tehát olyan groteszk helyzetet teremtett, hogy miközben a kórházak tömve vannak – nagyrészt oltatlan – fertőzöttekkel, és sorra dőlnek meg a járványrekordok, addig az egyébként az adófizetők pénzén megvásárolt oltások rárohadnak az illetékesek nyakára. Románia csak a Pfizer termékéből eddig összesen 13 071 689 adagot vásárolt, de ebből egyelőre csak 8 330 820-at használtunk fel.

Hirdetés