Illusztráció / A fotó az aradi kórház előtt készült pár napja / Iustin Cionca

Útra kelt az első tíz intenzív osztályos fertőzött Romániából Magyarországra

Nyolc bukaresti és két temesvári súlyos állapotban lévő koronást szállítanak Szegedre és Debrecenbe.

Hirdetés

Bár eredetileg úgy volt, hogy a szállítás körülményessége miatt elsősorban a határ menti megyékből szállíthatnak át súlyos állapotban lévő, intenzív terápiás ellátásra szoruló betegeket Romániából Magyarországra, az egészségügyi tárca csütörtöki közleménye szerint egyelőre nyolc bukaresti és két temesvári beteg átszállítása van folyamatban.

A közlemény nem tér rá ki, hogy mi alapján döntötték el, hogy ki indulhasson útnak, de tény, hogy Bukarestben (15,42 ezrelék) és Temesváron (12,96 ezrelék) is rendkívül magas a lakosságarányos fertőzési ráta, ugyanakkor a legmagasabb ráták romániai „toplistáján” is az Ilfov és a Temes megyei települések dominálnak.

Magyarország összesen ötven romániai beteg kezelését vállalta magára, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felajánlotta Budapest segítségét, az erről folytatott tárgyalások múlt héten kezdődtek. Öten a szegedi, öten a debreceni egyetemi klinikai központba kerülnek, mindannyiuk állapota stabil. Szállításukat közúton és légi úton oldják meg, állapotukat folyamatosan figyelemmel kísérik.

Az egészségügyi miniszter közlése szerint az ötven beteget több lépésben szállítják a két egyetemi központ kórházába.

Hirdetés