Addig járt a rebellis ortodox érsek korsója a kútra, míg eltörték

Mégpedig a román ortodox egyház feje, egy jól irányzott és fájdalmas ütéssel.

Hirdetés

Ki ne ismerné az igazi botrányhős konstancai főpapot, Teodosie érseket. Számtalan csíny, vírustagadó akció, emeletes marhaság fűződik a nevéhez.

Na de tudjuk: addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Ez történt a támadhatatlannak tűnő Teodosie mesterrel is. A minap kapott ugyanis egy levelet. Mégpedig a főnökétől, Daniel pátriárkától, a romániai ortodox egyház fejétől. És a hírek szerint nem rajongói levél ez.

A történetnek van egy kis előzménye is. Teodosie szeretne lépni egyet felfelé az egyházi ranglétrán: metropolita akar lenni. Ezért még nemrég arra is hajlandó volt, hogy oltakozásra buzdítsa híveit, amit korábban kereken megtagadott. Na de úgy tűnik, későn kapott észbe.

Dániel pátriárka levelében ugyanis dörög és villámlik minden szó. A vád szerint Teodosie saját ambíciói okán szeretne metropolita lenni. Pedig nem is érdemli meg.

Mert: állandóan botrányt kavar, magasról tesz a pátriárkia ajánlásaira és utasításaira, azt csinál, ami éppen neki tetszik, szóval igazi lázadó. Aztán a pandémia bő éve alatt rendesen akadályozta a járványügyi szabályok betartását, sőt, igazi antivakszerként viselkedett. De akadnak némi gondok a konstancai érsekség doktori iskolájában is: dolgozatokat, az tanárok köszönő viszonyban sincsenek a tudományos módszertannal.

Hirdetés

Végül, de nem utolsósorban: a Teodosie által vezetett érsekség öt éve „elfelejtett” számlákat fizetni. Egy eklatáns példaként álljon itt egy 468 822 lejes nyomdai tartozás. Az ilyen sarakat pedig egy határon túl az egyház sem szokta szó (vagy tett) nélkül hagyni.

És akkor így állunk: a lázadó érsek megkapta a mennyei taslit. És a korábbi tettei fényében reméljük, fájt is neki.

Hirdetés