Javíthatatlan: a konstancai ortodox érsek már megint a törvények és a járvány fölött állónak hiszi magát

Ugyanazzal a kanállal áldoztatott.

Hirdetés

Teodosie konstancai ortodox érsek régóta hírhedt extrém megnyilvánulásairól, és szombaton ismét hozta a formáját: mint kiderült, egy liturgia során ugyanazzal a kiskanállal áldoztatta a híveket.

Az ortodoxoknál ugyanis az áldoztatás során kiskanállal teszik a hívek szájába a kenyeret – szokás szerint ugyanazzal.

Csakhogy a koronavírus-járvány miatt ez a gyakorlat bírálatok kereszttüzébe került, és a hatóságok egyszer használatos kanál alkalmazását javasolták. A román ortodox egyháznak ez nem tetszik, ezért egyelőre azt javasolta: függesszék fel a gyakorlatot, amíg egyeztet a többi ortodox egyházzal.

Na, de Teodosie érseknek senki sem dirigál, még az egyházi elöljárói sem.

Őszentsége simán áldoztatott, méghozzá ugyanazzal a kiskanállal, még gyerekeket is.

Távolságtartásról és egyéb biztonsági előírások betartásáról természetesen szó sem volt, sőt a híveket később felhívták, hogy ugyanabból az edényből vegyenek pászkát.

Hirdetés

Az érsekség a botrány nyomán meglehetősen flegmán reagált. Közleményében arról ír, hogy az ortodox liturgiában nem egyszer használatos, hanem szent tárgyakat használnak, és amúgy is, eddig még senki sem fertőződött meg a kiskanáltól.

Szerintük Teodosie semmilyen törvényt vagy egyházi kánont nem sértett meg, és egyébként is, a templom nem közélelmezési egység, az áldozás során osztott kenyér pedig nem étel, hanem lelki táplálék.

Hát ez pazar eszmefuttatás, annyi szent. Remélhetőleg a vírus is megérti.

Mint ismert, Teodosie korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy úgy értékelte: Klaus Iohannis államfő megátkozta az ortodoxokat, amikor a görögkeleti húsvét előtt azzal érvelt amellett, hogy ne menjenek templomba, hogy ha elmennek, sokan meg fognak halni, és korábban is méltatlankodott egy sort, amiért a járvány miatt bezárták a templomokat.

Hirdetés